Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΡΟΔΙ :Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ...



Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Το ρόδι, θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας. Από την αρχαιότητα, το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και αντιμέτωπιση των ασθενειών. Το ρόδι ή ρόιδι ή ρούδι είναι γνωστό κυρίως για τους νόστιμους τραγανούς καρπούς του, τους οποίους το έθιμο θέλει να «σπάμε» για γούρι την πρώτη μέρα του χρόνου.Αυτή η διαδικασία συμβολίζει την αφθονία. «Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι», λέει ο λαός.Το ρόδι και η ροδιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη λέξη Ρόδος που σημαίνει τη «ροή και τη δύναμη». Το σπάνε οι νεόνυμφοι στο σκαλοπάτι του σπιτιού τους πριν μπούνε μέσα. Θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας. Συναντιέται στο γάμο, αλλά και ως ευχαριστία - προσφορά στους νεκρούς (δηλ. στους χθόνιους θεούς). Το πολύκοκκο του ροδιού, συμβολίζει και το πολύγονο, που είναι και σύμβολο θεοτήτων του γάμου, δηλαδή της Ήρας και της Αφροδίτης, αλλά είναι και σύμβολο των χθόνιων θεών, δηλαδή του Ερμή, της Περσεφόνης και του Διονύσου.

Πώς να πάρετε το χυμό τους Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο τρόποι για να πάρετε το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβετε τα ρόδια στο στύφτη, όπως κάνετε με τα πορτοκάλια, είτε πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό.

Ας δούμε όμως τώρα τη διατροφική του αξία και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό....

Βιταμίνες A,C,E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τανίνες, πολυφαινόλες , ανθοκυανίνες και τόσα ακόμα πολύτιμα συστατικά κατατάσσουν το ρόδι στις σούπερ τροφές. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η περιεκτικότητα του χυµού του σε αντιοξειδωτικά είναι τρεις φορές υψηλότερη από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί! Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
Οι σπόροι του μπορούν να ανταγωνιστούν το ακριβότερο καλλυντικό: αναζωογονούν την επιδερμίδα και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά που φέρουν οι ηλιακές ακτίνες. Ακόμα, έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το δέρμα, να λειαίνουν τις ρυτίδες, να κάνουν απολέπιση και να ενυδατώνουν σε βάθος.
Το ρόδι βοηθά πολύ και στην καταπολέμηση της ακμής, γι αυτό είναι ιδανικό για τους νέους και τους έφηβους. Είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται επίσης στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αλλά και του ιού του έρπητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις ψωρίασης κι εκζεμάτων.Οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του χυμού του καθιστούν το ρόδι ένα πολύτιμο «φάρμακο». Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την ερωτική λειτουργία των ανδρών με πρόβλημα στύσης. Ακόμα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης. Έρευνες υποστηρίζουν ότι επιβραδύνει τον καρκίνο του δέρματος, του μαστού και του προστάτη αλλά βοηθά και στην πρόληψή τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.


Παρακάτω παρατίθεται η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά 1 ροδιού(250gr)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου