Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΓΛΥΦΕΙΤΖΟΥΡΙΟΥ-ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ JUMBO ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ



Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μη ασφαλούς "γλειφιτζούρι μπαστούνι"

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατά τη διενέργεια ελέγχου μετά από καταγγελία, προέβη σε δειγματοληψία στο υποκατάστημα της εταιρείας JUMBO A.E.E. που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 12 και Ξάνθου στον Ταύρο.


Το προϊόν ήταν σε τυποποιημένες μεμονωμένες πλαστικές συσκευασίες με εμπορική ονομασία «CC 55028-CANDY CANE 28 / ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ», ημερομηνία λήξης 09.2014 και αριθμό παρτίδας:254121 ΝS.

Το «ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ» μπορεί να είναι γλειφιτζούρια μπαστούνια με μια από τις ακόλουθες παραλλαγές: 1) λευκό-ροζ, 2)λευκό-ρόδινο, 3)λευκό-έντονο κόκκινο, 4)πολύχρωμο.

Από τα ανωτέρω δείγματα μόνο το δείγμα λευκό-έντονο κόκκινο είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ
ΑΣΦΑΛΕΣ, διότι ανιχνεύθηκαν οι χρωστικές Ε129, Ε122, Ε124 και Ε102, οι οποίες δεν αναγράφονται ως όφειλαν στον κατάλογο των συστατικών της επισήμανσης. Επίσης, στην επισήμανση απουσιάζει η επιπρόσθετη πληροφορία «Ε102, Ε124, Ε129 & Ε122: μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην δραστηριότητα και προσοχή στα παιδιά».
Το προαναφερθέν προϊόν εισάγεται από την Ρουμανία για την εταιρεία JUMBO A.E.E. που εδρεύει στην οδό Κύπρου 9 και Ύδρας στο Μοσχάτο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν και προβαίνει σε
όλες τις δέουσες ενέργειες.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ

Ελέγχους σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, με σκοπό την τυχόν ανίχνευση DNA αλόγου σε τρόφιμα που περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Στους ελέγχους συμμετέχουν κλιμάκια των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήδη έχουν ελεγχθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παρασκευασμάτων κρέατος, των παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και ψυκτικές αποθήκες.

Στους εν λόγω ελέγχους έχουν ληφθεί και δείγματα για εργαστηριακές δοκιμές προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανίχνευση DNA αλόγου.

Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με αντίστοιχους επαγγελματικούς συνδέσμουςεπιχειρήσεων τροφίμων που ασκούν δραστηριότητα στο χώρο της παραγωγής/επεξεργασίας κρέατος, όπως επίσης και με μεγάλες αλυσίδες διανομής τροφίμων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε στις 19/2/2013 σύσταση προς όλα τα κράτη-μέλη αναφορικά με την υλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συντονισμένου προγράμματος ελέγχου με σκοπό να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα δύο δράσεων, οι οποίες θα τύχουν χρηματοδότησης κατά 75% από την ΕΕ με αρχική χρονική διάρκεια ενός μήνα.

Η πρώτη δράση αφορά ελέγχους DNA αλόγου σε τρόφιμα των οποίων η ετικέτα αναφέρει ότι περιέχουν βόειο κρέας, όπως κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος –οι έλεγχοι θα λάβουν χώρα κυρίως σε επίπεδο λιανικού εμπορίου και σε μονάδες μαζικής εστίασης.

Οι ανωτέρω έλεγχοι με βάση τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενεργούνται ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης του βοείου κρέατος.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν περίπου 2.500 εργαστηριακές δοκιμές από τις οποίες για την Ελλάδα αντιστοιχούν 100.

Η δεύτερη δράση αφορά ελέγχους για πιθανή ανίχνευση της ουσίας phenylbutazone σε κρέας αλόγου που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (1 δείγμα/50 τόνους) και θα διεξαχθούν τόσο σε σφαγεία όσο και κατά το στάδιο της εισαγωγής (σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σφαγεία αλόγων). Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.

Η Kellog's ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η πασίγνωστη εταιρεία Kellogg's ανακοίνωσε ότι 36.000 συσκευασίες των...
δημητριακών Special K Red Berries ενδέχεται να περιέχουν μικρά κομμάτια από γυαλί! Γι’ αυτό το λόγο και τα αποσύρει από την αμερικανική αγορά!


Η εκπρόσωπος της εταιρείας Κρις Τσαρλς δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι η ανάκληση αφορά τρεις διαφορετικές συσκευασίες του προϊόντος οι οποίες είχαν διατεθεί μόνο στην αμερικανική αγορά και μάλιστα σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων.

Όπως είπε η ίδια, δεν αναφέρθηκαν προβλήματα από καταναλωτές.

«Η εταιρεία έλαβε αυτό το προληπτικό μέτρο εξαιτίας της πιθανής παρουσίας κομματιών γυαλιού από μία μόνο παρτίδα ενός από τα συστατικά», είπε η Τσαρλς και πρόσθεσε ότι δεν συνδέεται με τις ευρείες ανακλήσεις τα τελευταία χρόνια που περιελάμβαναν άλλα γνωστά δημητριακά της , μπισκότα και κράκερ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2010, η εταιρεία ανακάλεσε προληπτικά εκατομμύρια συσκευασίες των δημητριακών Corn Pops, Honey Smacks, Froot Loops και Apple Jacks εξαιτίας αποχρωματισμού τους και μίας δυσάρεστης οσμής που ανέδυαν.


Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013


Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος «συγγενής καρδιοπάθεια» χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε την καρδιακή ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς ή των αγγείων.
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες δημιουργούνται όταν η καρδιά ή και τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής πολύ πριν από την γέννηση.

Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Οι νεώτερες εξελίξεις στη διάγνωση, επεμβατική θεραπεία με καθετήρες-μπαλόνια και στη χειρουργική αντιμετώπιση κάνουν δυνατή την αποκατάσταση των περισσότερων ανωμαλιών, ακόμη και εκείνων που κάποτε μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ βαριάς μορφής.
Στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες ο αριθμός των ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες(ΣΚ) φαίνεται να ξεπερνά τον αντίστοιχο αριθμό των παιδιών, λόγω της σημαντικής παράτασης της επιβίωσης ακόμα και στις σοβαρότερες περιπτώσεις. Οι ασθενείς με κυανωτική καρδιοπάθεια είναι πλέον πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια παρά από αρρυθμίες. Στις μη κυανωτικές ΣΚ οι αρρυθμίες επίσης έχουν μετατοπισθεί στη δεύτερη θέση των αιτίων θανάτου ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει η στεφανιαία νόσος. Επομένως και στους ασθενείς με ΣΚ είναι απαραίτητη η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Η κύηση είναι καλά ανεκτή στις περισσότερες περιπτώσεις ΣΚ και σε λίγους ασθενείς επιβάλετε χημειοπροφύλαξη και περιορισμός της αθλητικής δραστηριότητας.


Το ανοικτό ωοειδές τρήμα (PFO), που τόσες συζητήσεις προκάλεσε τα τελευταία χρόνια, δεν απασχόλησε καθόλου το πρόσφατο Πανευρωπαϊκό  Καρδιολογικό Συνέδριο! Όλες οι τρέχουσες από δεκαετίας τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες δεν κατέληξαν σε θεραπευτικό όφελος από την σύγκλειση του PFO σε ασθενείς με κρυψιγενές αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ημικρανία, ενώ ο κίνδυνος επιπλοκών δεν είναι ασήμαντος. Οι προοπτικές πληθυσμιακές μελέτες επίσης δεν συσχέτισαν την ύπαρξη PFO με τις παραπάνω παθολογικές καταστάσεις. Παραμένουν επομένως οι συστάσεις για πιθανή σύγκλειση μόνο μετά από επανειλημμένα κρυψιγενή εγκεφαλικά επεισόδια παρά την προηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή με ασπιρίνη ή κουμαρινικά (Class IIb, Level C).

Το σύνδρομο Eisenmenger είναι πλέον σπάνιο καθώς οι ασθενείς με ΣΚ χειρουργούνται έγκαιρα, πριν αναπτύξουν πνευμονική υπέρταση. Οι ασθενείς μπορούν να επιζήσουν για δεκαετίες μετά τη διάγνωση με την προϋπόθεση ότι θα έχουν μια πλήρη ιατρική φροντίδα και όχι μόνο φάρμακα. Οι αναστολείς της ενδοθηλίνης και τα άλλα «ορφανά» αλλά πανάκριβα φάρμακα φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα των ασθενών με το σύνδρομο Eisenmenger, το οποίο ανήκει στην κατηγορία 1(πνευμονική αρτηριακή υπέρταση), από τις 6 κατηγορίες της πνευμονικής υπέρτασης. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει ήδη μεγάλη σύγχυση με τους όρους «πνευμονική υπέρταση», «πνευμονική αρτηριακή υπέρταση» και «ορφανά φάρμακα». Η πνευμονική υπέρταση είναι ιδιαίτερα συχνή παθολογική κατάσταση σε πλήθος νοσημάτων. Τα «ορφανά» όμως φάρμακα έχουν ωφέλεια και ένδειξη μόνο στην «πνευμονική αρτηριακή υπέρταση» που αφορά 15-50 άτομα ανά εκατομμύριο, δηλαδή στην Ελλάδα 165-550 ασθενείς, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (2009). Το περίεργο όμως είναι στη χώρα μας πως ο αριθμός των γιατρών που ασχολούνται με τα «ορφανά» φάρμακα ως ειδικοί τείνει να ξεπεράσει τον αριθμό των ασθενών που τα χρειάζονται, εκτός και αν στην Ελλάδα εκτός από επιδημία γρίπης έχουμε και επιδημία πνευμονικής «αρτηριακής» υπέρτασης.

Μια άλλη εντυπωσιακή πρωτιά για την Ελλάδα αποτελεί ο προληπτικός προαθλητικός έλεγχος των παιδιών και των νέων. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που με απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου απαιτείται πλήρης καρδιολογική εξέταση! Στις ΗΠΑ εξακολουθούν να μη θεωρούν απαραίτητο ούτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα για αθλητές χωρίς κλινική ένδειξη. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει μόνο  κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα για ανταγωνιστικό αθλητισμό και μόνο επί παθολογικών ενδείξεων υπερηχοκαρδιογράφημα. Στη χώρα μας ο προαθλητικός έλεγχος είναι συνώνυμος του υπερηχογραφήματος και η ιατρογενής «νόσος των υπερήχων» , έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Παιδιά και νέοι, μαζί με τις οικογένειές τους, βιώνουν το φόβο, το άγχος και την ανασφάλεια μιας ανύπαρκτης «καρδιοπάθειας», σταματούν να αθλούνται και ταλαιπωρούνται με πολλαπλές επανεξετάσεις. Είναι απαράδεκτο η διάγνωση της «πρόπτωσης της μιτροειδούς» να εξακολουθεί να μπαίνει με τόση ελαφρότητα και ευκολία και οι φυσιολογικές διαφυγές των βαλβίδων να αναφέρονται ως «ανεπάρκειες». Συμπεράσματα μελετών που αναφέρουν ευρήματα του τύπου «ήπια ή ελαχίστη ανεπάρκεια ή διαφυγή μιτροειδούς  ή τριγλώχινας ή πνευμονικής», «προπτωσική συμπεριφορά» κ.ά. δημιουργούν σύγχυση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια όχι μόνο στον ίδιο τον αθλητή και την οικογένειά του αλλά και σε παιδίατρους , παθολόγους, προπονητές κτλ. Το συμπέρασμα της υπερηχογραφικής μελέτης πρέπει να είναι σαφές και κατανοητό, όχι μόνο από καρδιολόγους, αλλά και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στον προαθλητικό έλεγχο (παιδιάτρους, παθολόγους κλπ). Σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπάρχουν παθολογικά ευρήματα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το συμπέρασμα της μελέτης πρέπει να διατυπώνεται ως «φυσιολογικά ευρήματα» ή «μελέτη χωρίς παθολογικά ευρήματα». Επίσης, πρέπει να τονισθεί ότι το «ανοικτό ωοειδές τρήμα» είναι ένα πολύ συχνό, τυχαίο και απόλυτα φυσιολογικό εύρημα στους προαθλητικούς ελέγχους.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) σε πρόσφατη ανακοίνωση της (Circulation, Φεβρουάριος 2009) τονίζει ότι δεν γνωρίζουμε τις φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης στα παιδιά και τους νέους καθώς αποτελούν «κινούμενους στόχους», μετακινούμενοι στις διάφορες ηλικίες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Επομένως, συνεχίζει, δεν οφελεί να μπει η «ταμπέλα» της ιδιοπαθούς υπέρτασης και της υπερχοληστερολαιμίας και η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, καθώς και στην αύξηση της
 φυσικής δραστηριότητος των παιδιών και των νέων.Ασ δούμε όμως πόσο επηρεάζει η διατροφή στην εξάλειψη της νόσου.

 Σε χιλιάδες παιδιά  σε όλες σχεδόν  τις περιπτώσεις με αυξημένη αρτηριακή πίεση, η ρύθμιση της διατροφής, ο περιορισμός στο αλάτι και η καταστολή του άγχους, εξαλείφουν  γρήγορα τις «παθολογικές»  τιμές της αρτηριακής πίεσης. Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης είναι επίσης τα αίτια των «παθολογικών» τιμών χοληστερόλης σε παιδιά και εφήβους.
Κατ'επ'εκτασην η υπερβολική χρήση αλατιού αυξάνει την πίεση του αίματος,με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπέρτασης ,ένα σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ύπαρξη της νόσου.Η ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα ειναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των παθολογικών τιμών ,άρα και την με τον καιρό εξάλειψη της νόσου.


Γενικά πρέπει να δίδονται με λεπτότητα και φιλικά συμβουλές σε όλη την οικογένεια για αλλαγή του τρόπου ζωής και να μη θεραπεύουμε εργαστηριακές εξετάσεις, όπως δυστυχώς πολύ συχνά γίνεται σήμερα. Στόχος μας πρέπει να είναι οι νέες γενιές να είναι υγιέστερες και όχι να πάρουν φάρμακα για «υπέρταση» και «υπερχοληστερολαιμία» μια ώρα αρχύτερα. Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας μας και δυστυχώς αναλογικά είναι όλο και λιγότεροι. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν τους βοηθάμε όταν τους τρομάζουμε, αλλά όταν τους ενθαρρύνουμε και τους πείθουμε να ακολουθήσουν συνήθειες που όχι μόνο δεν τους στερούν ευχαρίστηση, αλλά στοχεύουν ακριβώς στη χαρά της ζωής.