Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ

Τι είναι η νόσος

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν μικροβιακούς οργανισμός – βακτήρια ή τοξίνες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν καταστάσεις όπως η τροφική δηλητηρίαση.


Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν


Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται κυρίως σε βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, η Escherichia Coli, σαλμονέλα, συγγέλα, αλαντίαση, ο εντερόκοκκος και λιστέρια   κ.ά., τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε τροφές οι οποίες είτε δεν έχουν παρασκευαστεί καλά είτε δεν έχουν διατηρηθεί σωστά.



Επιδημιολογικά στοιχεία

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε μεμονωμένα ή σε ομαδικά κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολεία, το στρατό και στις κατασκηνώσεις μπορεί να εμφανιστούν τροφικές δηλητηριάσεις σε μεγάλο αριθμό ατόμων με ήπια συμπτωματολογία  (όπως διάρροια). Προσοχή πρέπει να δοθεί στην ύπαρξη πιθανών βακτηρίων παθογόνων, στις κονσέρβες οι οποίες έχουν λήξει ή δεν έχουν παρασκευαστεί σωστά (αλαντίαση)


Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα ή μετά από λίγες ώρες και εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα του μικροβιακού παράγοντα. Τα κύρια συμπτώματα μπορεί να είναι διάρροια (αιματηρή ή όχι), πυρετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα, τάση για εμετό και έμετο, πονοκέφαλο και γενικότερη αδυναμία.


Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η κλινική εξέταση όπως και το λεπτομερές ιστορικό που αφορά τη λήψη τροφών πριν την εκδήλωση της τροφικής δηλητηρίασης είναι σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως οι μικροβιολογικές (αιματολογικές, εξέταση κοπράνων αλλά και δειγμάτων των τροφών) είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω εξέταση όπως και τη διαμόρφωση της θεραπείας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Σε περίπτωση σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων είναι δυνατόν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως αδυναμία αναπνοής (παράλυση αναπνευστικών μυών – αλαντίαση) αλλά και αιμορραγίες εκτεταμένες από το εντερικό σύστημα. Σε περιπτώσεις ήπιες λόγω των εμετών και των διαρροιών μπορεί να υπάρξει ηλεκτρολυτική διαταραχή του οργανισμού και να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Σε ήπιες περιπτώσεις η χορήγηση υγρών και η παρακολούθηση των ζωτικών σημείων όπως η αναπνοή, ο πυρετός και η επαφή με το περιβάλλον αποτελούν την ορθή προσέγγιση της θεραπείας. Σε δυσκολότερες καταστάσεις πρέπει άμεσα να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο για περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία.

ΠΡΟΛΗΨΗ

  Η πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας ενέργειες, αλλά και από μια μεγάλη αλυσίδα, που ξεκινάει από την παραγωγή και φτάνει στην κατανάλωση με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.
Ωστόσο, εάν τηρείτε κάποιες βασικές αρχές και λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν ψωνίζετε, όταν συντηρείτε τα τρόφιμα και όταν τρώτε έξω, μπορείτε σίγουρα να περιορίσετε σημαντικά τη συχνότητά τους.

1. Στο σουπερμάρκετ.
- Όταν ψωνίζετε, βάλτε στο καλάθι σας πρώτα τα προϊόντα που δεν αλλοιώνονται (κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, καφέ, ρύζι κ.λπ.) και στο τέλος τα ευπαθή, όπως γάλα, τυρί, κρέας, ψάρι, κατεψυγμένα κ.λ.π., και φροντίστε να μπουν στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.

- Ελέγχετε πάντοτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή), καθώς και τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το προϊόν, λόγω εμφάνισης ή οσμής, αποφύγετέ το.

- Προσέχετε η χάρτινη συσκευασία του φρέσκου γάλακτος να μην είναι φουσκωμένη. Οι διαφανείς συσκευασίες γάλακτος πρέπει επίσης να μένουν μακριά από το φως.

- Βεβαιωθείτε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν έχουν χτυπήματα και παραμορφώσεις στο κουτί.

- Στα κατεψυγμένα τρόφιμα, προσέξτε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου στη συσκευασία τους, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.

2. Στο ιχθυοπωλείο.
Τα θαλασσινά, και ιδιαίτερα τα οστρακοειδή, μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες τοξινών, παρά το γεγονός ότι με το μάτι φαίνονται απόλυτα υγιή, καθώς οι τοξίνες δεν ανιχνεύονται εξ όψεως. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πληρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής όσον αφορά τη συντήρηση, τη διάθεση και την κατανάλωσή τους.
 Γι’ αυτό θυμηθείτε:
Η διατήρησή τους σε συνθήκες ψύξης να μην υπερβαίνει τις 4 ημέρες από την αλίευσή τους.
Να καταναλώνονται κατά προτίμηση βραστά ή ψητά, καθώς τα ωμά ή τα μη επαρκώς βρασμένα έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν παθογόνα μικρόβια.

3. Στην ταβέρνα
Η ζέστη, η πλημμελής υγιεινή, η μεγάλη ζήτηση και πολλές φορές η προσπάθεια για κέρδος μπορούν να θέσουν την υγεία σας σε κίνδυνο.


Γι’αυτό, καλό είναι, όταν δεν έχετε ξαναεπισκεφτεί κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα:


  1. Να αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά, όπως μπιφτέκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, γιατί μπορεί εύκολα να νοθευτεί. 
  2. Να προτιμάτε την κλασική αγγουροντομάτα ή χωριάτικη. 
  3. Είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από το μαρούλι, γιατί, ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο, είναι δύσκολο το προσωπικό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή και σχολαστικότητα στο πλύσιμό τους.
  4. Να ζητάτε πάντα το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια να είναι καλοψημένα.
  5. Να προτιμάτε φαγητά της ώρας, γιατί τα μαγειρευτά μπορεί να μην έχουν παρασκευαστεί την ίδια μέρα.

4. Στο σπίτι

1. Όταν μαγειρεύετε.
Αρκετά ωμά τρόφιμα από τη φύση τους κουβαλάνε παθογόνους μικροοργανισμούς. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι το κοτόπουλο, τα αυγά, το κόκκινο κρέας. Η καλή λοιπόν θερμική τους επεξεργασία (ψήσιμο, βράσιμο) σκοτώνει τους μικροοργανισμούς αυτούς.
Για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό θα είναι καλοψημένο, πρέπει να ξεπαγώσετε καλά τα κατεψυγμένα κρέατα ή ψάρια προτού τα μαγειρέψετε. Αν τα κάνετε ψητά, γυρίζετέ τα συχνά για να ψηθούν ομοιόμορφα και στο εσωτερικό τους.

2. Στο ψυγείο.

  • Μη φορτώνετε με πολλά πράγματα το ψυγείο, γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία του και μη στοιβάζετε το ένα τρόφιμο πάνω στο άλλο, γιατί εμποδίζετε την ομοιόμορφη ψύξη τους.
  • Επειδή στην πόρτα του ψυγείου η ψύξη δεν είναι τόσο δυνατή όσο στα υπόλοιπα μέρη του, προτιμάτε να βάζετε εκεί τα προϊόντα μακράς διαρκείας (π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, χυμούς κ.λ.π.) και τα πιο ευπαθή (π.χ. γάλα, γιαούρτι κ.λ.π.) στα ράφια.
  • Όταν τοποθετείτε στο ψυγείο μεγάλη ποσότητα ζεστού φαγητού, έχετε υπόψη σας ότι αυτό καθυστερεί να κρυώσει στο κέντρο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το τρόφιμο αυτό επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.
  • Αποθηκεύετε τα ευπαθή προϊόντα ή αυτά που θέλετε να διατηρήσετε περισσότερο στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου (ψυχρότερα ράφια θεωρούνται αυτά που βρίσκονται κοντά στην κατάψυξη).
  • Το συχνό και παρατεταμένο άνοιγμα του ψυγείου μπορεί να επηρεάσει τη συντήρηση των τροφίμων.
Η βασική τήρηση των κανόνων υγιεινής στη διατροφή είναι σημαντικής αξίας. Ο έλεγχος των κονσερβών (ημερομηνία λήξης, εάν είναι «φουσκωμένες»), η προσεκτική κατανάλωση μανιταριών και οστρακοειδών (μύδια) είναι απαραίτητες για την προφύλαξη από τη νόσο. Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στα ταξίδια σε χώρες όπου οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι ίδιες και η παρασκευή των φαγητών είναι αμφίβολη....

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΧΩΡΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ - Αρνητική πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο


PDF Εκτύπωση E-mail
Σε χώρα... παχύσαρκων μετατρέπεται χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα. Έτσι, μετά τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων που επιτείνουν το ήδη τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων 42% , όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%!
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που επίσης αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα με τις λαϊκές δοξασίες παλαιότερων ετών που ήθελαν το επιπλέον βάρος ένδειξη υγείας και καλής ζωής, σήμερα γνωρίζουμε με αποδείξεις ότι η παχυσαρκία αποτελεί πάθηση -σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, κακοήθη - η οποία τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
 

Με αυτά τα δεδομένα, η ανάδειξη της παχυσαρκίας ως ένα από τα κεντρικά θέματα του 40ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, είναι απολύτως αναμενόμενη.
Το Συνέδριο, το οποίο ξεκινά τις εργασίες του σήμερα στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση του κλάδου σε ετήσια βάση.
Αναφερόμενος στον ορισμό της παχυσαρκίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας κ. Γιώργος Μαστοράκος τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.
Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.


Εκτός όλων των άλλων, η παχυσαρκία παίζει τεράστιο ρόλο στον Σακχαρώδη Διαβήτη  άλλη μια σύγχρονη πανδημία, όπως ανέφερε ο Ενδοκρινολόγος, Διευθυντής του Πολυϊατρείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ανάληψης Θεσσαλονίκης κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ. Η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη, είπε ο κ. Μούσλεχ. Παρ' όλα αυτά, τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του ΣΔ είναι σήμερα πιο αισιόδοξα από ποτέ, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακολογία και αναμένονται και νέα σκευάσματα, ενώ βελτιώνονται συνεχώς οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης. Τέλος, η ημέρα που το τεχνητό πάγκρεας θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, γεγονός που θα φέρει επανάσταση.

Ένα άλλο θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος του Συνεδρίου αποτελεί η διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του άνδρα, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού.

Στον τομέα αυτόν, η Ανδρολογία έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, ενώ ακόμη πιο σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την έρευνα στα στελεχιαία κύτταρα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.



πηγη:λόγω διατροφής

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

"ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ"

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ LINK ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ,ΟΠΟΥ Η  ΑΞΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ ,ΜΕΛΙΝΑ ΤΣΕΛΙΟΥ  ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.....

http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=238819

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ- ΠΩΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Τα γαλακτοκομικά είναι από τα πιο θρεπτικά και σημαντικά προïόντα για την καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου με μεγάλα  οφέλη στην υγεία μας τόσο για την ανάπτυξη των οστών, την καλή κατάσταση των δοντιών, το δέρμα μας και το μεταβολισμό μας.
Πολλοί από εμάς όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη, λόγω έλλειψης λακτάσης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να την μεταβολίσουμε και να καταλήγουμε με φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, πόνους στην κοιλιά ή ακόμα και διάρροια! 
Η λακτόζη είναι ένα σύνθετο σάκζαρο (δισακχαρίτης) το οποίο βρίσκεται στο γάλα, στο βρεφικό γάλα σε σκόνη (φόρμουλα), στο μητρικό γάλα και στα γαλακτομικά προϊόντα. Η λακτάση είναι ένα ένζυμο το οποίο εντοπίζεται στο λεπτό έντερο και είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης σε απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) γλυκόζη και γαλακτόζη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της πέψης.

Τα επίπεδα του ενζύμου της λακτάσης στο σώμα ποικίλουν από άτομο σε άτομο ενώ η έλλειψη ακόμη και μέρους αυτού μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη . Όταν συμβαίνει αυτό, η λακτόζη παραμένει άπεπτη στο έντερο και στη συνέχεια διασπάται από τα βακτήρια που αποικούν σε αυτό, παράγοντας γαλακτικό οξύ και υδρογόνο σε αέρια μορφή που έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα δυσφορίας, τον μετεωρισμό, τα αέρια κτλ.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει παντελής απουσία του ενζύμου – οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν κάποια ποσότητα λακτάσης και έτσι κάποια γαλακτομικά προϊόντα ή μερική ποσότητα αυτών είναι ανεκτά από τον οργανισμό. Μόλις όμως γίνει υπέρβαση του ορίου αυτού, εμφανίζονται τα συμπτώματα.


Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες δίαιτες που αποκλείουν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μας προκειμένου να αλλάξει ο μεταβολισμός. Ας μην ξεχνάμε φυσικά και τους αποκλειστικά χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα από πεποίθηση.
Αυτά παραμένουν όμως πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες- στοιχεία απαραίτητα για την διατροφή μας. Πώς μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε;
Κατά κύριο λόγο το ασβέστιο μπορούμε να το βρούμε εναλλακτικά στο μπρόκολο, στις λαχανίδες, στα όσπρια, στα αποξηραμένα φρούτα, στο σουσάμι, καθώς και στις σαρδέλες.
Ο φώσφορος, υπάρχει άφθονος στα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα όσπρια. Το κάλιο, το βρίσκουμε στο αβοκάντο, στις μπανάνες, στα αποξηραμένα φρούτα, στα ροδάκινα, στις πατάτες, στις ντομάτες, και πάλι στα αυγά καθώς και τους ξηρούς καρπούς.
Άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία που περιέχουν τα γαλακτοκομικά είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο κρέας, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Επίσης στο ψάρι, στα θαλασσινά και στα πουλερικά, χωρίς να παραλείπουμε τα προϊόντα σόγιας όπως και τα υποκατάστατα γάλακτος (γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού,  γάλα καρύδας).
Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε, υπάρχουν εναλλακτικές για όλα!




ΠΗΓΗ:QUEEN.GR

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΦΕΤ: ΘΕΤΙΚΑ 36 ΔΕΙΓΜΑΤΑ-ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΛΟΓΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ


Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ελέγχων του ΕΦΕΤ για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ελήφθησαν συνολικά 288 δείγματα, που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως κρέας, κιμάς, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια και κεμπάπ.
Εξ αυτών, τα 251 ήταν αρνητικά και τα 36 θετικά.
efet-diadromh
Σημαντικά αποτελέσματα είχαν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σε εταιρείες παρασκευής και εμπορίας βοδινού κρέατος, αφού το 12,5% των τελικών προϊόντων διαπιστώθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές.
Ο ΕΦΕΤ, έλεγξε συνολικά 349 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 176 ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τα 26 catering, οι 63 εισαγωγείς, οι 70 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα 14 εστιατόρια, ενώ παράλληλα έλαβε και 36 δείγματα κρέατος και τα απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξακριβωθεί εάν περιείχαν φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), με τα 24 αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί να είναι αρνητικά.

Σημειώνεται ότι ένας μικρός αριθμός δειγμάτων που αφορά ελέγχους που προέκυψαν από καταγγελίες καταναλωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη.
 Η διαδρομή
Από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος, που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου, ήταν κατά βάση ηΡουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στην χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.