Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΕΦΕΤ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΙΧΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΕΟΥ



Ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF), ενημερώθηκε για τη διακίνηση ψίχας αμυγδάλου, Ισπανικής προέλευσης, στην οποία ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση ωχρατοξίνης Α. Πρόκειται για το προϊόν «Αμύγδαλο Ψίχα 250 Γρ. ΒioVita», με αριθμό παρτίδας PO014981-01 και ημερομηνία λήξης 24-10-2013, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση “ΒΙΟ VITA A.E.E.” (Γλυκά Νερά Αττικής) σε συνολική ποσότητα ίση με 200 kg.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το προϊόν, η ετικέτα του οποίου απεικονίζεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.


Ο Ε.Φ.Ε.Τ και συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος έλεγχος για την παρακολούθηση των επιπέδων βαρέων μετάλλων και ανόργανου κασσιτέρου στα τρόφιμα”, μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας κατεψυγμένου γαλέου και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε την υπέρβαση των νομοθετημένων μεγίστων ορίων για τον υδράργυρο.
Πρόκειται για το προϊόν “ΓΑΛΕΟΣ ΦΕΤΑ, ΓΟΓΓΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε” με αριθμό παρτίδας 3812D, ημερομηνία αλιείας 09/12 και ημερομηνία λήξης 09/14, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση ΓΟΓΓΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε., στο 2ο χλμ. Εθν. Πέλεκα-Αλεπού, ΔΕΗ, στην ΚΕΡΚΥΡΑ και από το υποκατάστημα στο 1ο χλμ. της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων-Πεδινής, στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ και το οποίο κρίθηκε ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.



Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΠΟΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από τη μελέτη CMAJ υποστήριξαν ότι η τεχνητή γονιμοποίηση έχει μεγαλύτερη επιτυχία μεταξύ εκείνων των γυναικών που παρουσιάζουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Η μελέτη διεξήχθη στο νοσοκομείο Mount Sinai του Τορόντο και συμπεριέλαβε 173 γυναίκες που υποβλήθηκαν στη διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στην αιματική κυκλοφορία είχαν 52.7% πιθανότητα μιας επιτυχούς σύλληψης και εγκυμοσύνης μετά από τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα ή ακόμα και με έλλειψη της βιταμίνης να διαμορφώνεται στο 34.7%.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα παρόντα ευρήματα επισημαίνουν την ανάγκη ελέγχου των επιπέδων της βιταμίνης D σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, αλλά και σε εκείνες που μπαίνουν στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης. Μάλιστα, επισήμαναν ότι η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D σε γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα ή έλλειψη αυτής μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή σύλληψη και εγκυμοσύνη μετά από τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης.