Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ (ΤΟΥ Κ. ΤΟΥΤΟΥΖΑ & Χ.ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ )

Δεν είναι η ευμάρεια το «κλειδί» για μία υγιεινή ζωή. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο διασφαλίζει -σε έναν βαθμό- μία καλή ποιότητα ζωής, αλλά μία σειρά άλλων παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε μία υγιή ζωή.

«Η παρατηρούμενη μακροβιότητα στην Ικαρία έρχεται σε αντιπαράθεση με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα που συνδύαζαν τη μακροβιότητα με το υψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφεραν ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Τούτουζας στο πλαίσιο του πρόσφατου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής.
Φαίνεται -είπαν- ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και τη χαλιναγώγηση του στρες να έχουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί πλήρως.
Τέσσερις στους πέντε Ικαριώτες καταναλώνουν πάνω από 150 γραμμάρια ψάρια την εβδομάδα. Η συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού σχετίζεται με καλύτερη διατασιμότητα της αορτής, δηλαδή καλύτερη αγγειακή ηλικία. Η κατανάλωση ημερησίως 100 γραμμαρίων ψαριού αυξάνει κατά 121% τη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή (ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τσάι), εμφανίζουν σε μικρότερη συχνότητα παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό. Το ίδιο διατροφικό μοντέλο έχει θετική επίδραση ακόμη και σε διαβητικά ηλικιωμένα άτομα, καθώς βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και την αορτική διατασιμότητα, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό στους διαβητικούς, οι οποίοι έχουν σημαντική αρτηριακή σκληρία.
Ευεργετική είναι η επίδρασή της και στις σεξουαλικές επιδόσεις. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου έχει -ακόμη και στους ηλικιωμένους- θετικό ρόλο στην ερωτική τους ζωή, με καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης!
Η καρδιά και τα αγγεία προστατεύονται και από την καλή διάθεση.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα βελτιώνει τα μεταβολικά χαρα κτηριστικά, ενώ το ψάρι περιορίζει την κατάθλιψη. Η κατανάλωση τριών έως πέντε μερίδων ψαριού την εβδομάδα βελτιώνει τα ποσοστά κατάθλιψης.
Για να αποφεύγονται προβλήματα στην υγεία απαιτείται και λελογισμένη χρήση φαρμάκων. Οι Ελληνες υπερκαταναλώνουν φάρμακα -όπως αντιβιοτικά-, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ανθεκτικά μικρόβια και σοβαρές λοιμώξεις.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται υπερκατανάλωση και διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ.
Τα σκευάσματα αυτά -εξήγησε- δεν παύουν να είναι φάρμακα και να χορηγούνται υπό την επίβλεψη ειδικού. Σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες, άρα και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών.

Ο τρόπος χορήγησής τους, η δοσολογία, η συχνότητα λήψης και οι αλληλεπιδράσεις τους στη συγχορήγησή τους με άλλα φάρμακα είναι συνεχώς ζητούμενο, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας των φαρμάκων στους ασθενείς.
Βασικό «εργαλείο» για να διαφυλάξουμε την υγεία μας είναι οι προληπτικές εξετάσεις. Το τακτικό τσεκ απ περιλαμβάνει -ανά φύλο- τα εξής:
Στους άνδρες, ετήσιο τσεκ απ: γενική αίματος, καθίζηση, γενική ούρων, ουρία, σάκχαρο, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια. Καρδιογράφημα και τεστ κόπωσης μετά την ηλικία των 40 ετών και ειδικά στους καπνιστές και άτομα με προδιαθεσικό παράγοντα (υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη, χοληστερίνη, κληρονομικότητα). Ακτινογραφία θώρακος μετά τα 40 (για τους καπνιστές). Εξέταση προστατικού αντιγόνου (PSA) μετά τα 55.
Στις γυναίκες, ετήσιο τσεκ απ: γενική αίματος, καθίζηση, γενική ούρων, ουρία, σάκχαρο, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια. Τεστ ΠΑΠ (κάθε χρόνο), τακτική αυτοεξέταση μαστών. Μαστογραφία αναφοράς στα 40 και στη συνέχεια σε συνεννόηση με τον γιατρό. Καρδιογράφημα και τεστ κόπωσης μετά την εμμηνόπαυση. Ακτινογραφία θώρακος μετά τα 40 (για τις καπνίστριες). Μέτρηση οστικής μάζας μετά τα 50 και επανάληψη ανά 2-3 χρόνια.


πηγη :TO BHMA