Οι β-γλυκάνες (b-glucans) είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες που βρίσκονται
στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων και στα κυτταρικά τοιχώματα των
δημητριακών σπόρων και κυρίως στο κριθάρι (2,5-11%) και τη βρώμη
(2,2-7,8%). Οι β-γλυκάνες είναι πολυμερή γλυκόζης, δηλαδή αποτελούνται
από πολλές μονάδες γλυκόζης που είναι ενωμένες μεταξύ τους.
ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ Β-ΓΛΥΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Οι β-γλυκάνες αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης (μέσω μείωσης της απορρόφησης χοληστερόλης στον πεπτικό σωλήνα, μέσω δέσμευσης των χολικών αλάτων και αποβολής τους στα κόπρανα οπότε η χοληστερόλη της κυκλοφορίας χρησιμοποιείται για την αναπλήρωσή τους και μέσω μιας οργανικής χημικής ένωσης που ονομάζεται προπιονικό οξύ η οποία επιδρά στον μεταβολισμό χοληστερόλης στο ήπαρ).
Συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος (μέσω μείωσης του ρυθμού κένωσης του στομάχου και κατ’ επέκταση μέσω μείωσης της ταχύτητας απορρόφησης της γλυκόζης που οδηγεί σε ηπιότερη γλυκαιμική και ινσουλιναιμική απόκριση).
Τέλος, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μέσω της αύξησης του αισθήματος του κορεσμού που έπεται της κατανάλωσής τους.
ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ Β-ΓΛΥΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Οι β-γλυκάνες αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης (μέσω μείωσης της απορρόφησης χοληστερόλης στον πεπτικό σωλήνα, μέσω δέσμευσης των χολικών αλάτων και αποβολής τους στα κόπρανα οπότε η χοληστερόλη της κυκλοφορίας χρησιμοποιείται για την αναπλήρωσή τους και μέσω μιας οργανικής χημικής ένωσης που ονομάζεται προπιονικό οξύ η οποία επιδρά στον μεταβολισμό χοληστερόλης στο ήπαρ).
Συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος (μέσω μείωσης του ρυθμού κένωσης του στομάχου και κατ’ επέκταση μέσω μείωσης της ταχύτητας απορρόφησης της γλυκόζης που οδηγεί σε ηπιότερη γλυκαιμική και ινσουλιναιμική απόκριση).
Τέλος, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μέσω της αύξησης του αισθήματος του κορεσμού που έπεται της κατανάλωσής τους.