Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΙΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ


Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, μέσα από ιατρικές μελέτες που έχουν γίνει, ότι σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση κάποιων ουρολογικών παθήσεων ειδικά στους άντρες είναι οι καθημερινές συνήθειες που έχουν αναπτύξει και ο τρόπος ζωής τους. Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα ,που επηρεάζει την εμφάνιση κάποιων ουρολογικών παθήσεων .Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

Ø  Νεφρολιθίαση

Ø  Καρκίνος του προστάτη

Ø  Ουρολοίμωξη


Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες και μέτρα που μπορούν και καλό είναι να εφαρμόζονται για την πρόληψη αυτών των παθήσεων .Ας εξετάσουμε τη σχέση της διατροφής με την κάθε πάθηση ,ξεχωριστά...

ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

Η νεφρολιθίαση είναι σχετικά συνήθης νόσος, συχνότερη στη λευκή φυλή και στους άνδρες. Οι κύριοι τύποι ουρολίθων αποτελούνται από οξαλικό ή φωσφορικό ασβέστιο (80%), ουρικό, στρουβίτη και κυστίνη. Οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να παρουσιάσουν κωλικό νεφρού ή άτυπα συμπτώματα ή επιπλοκές (όπως απόφραξη), οι οποίες χρειάζονται παρέμβαση των ειδικών γιατρών. Σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο μονήρη λίθο χωρίς παράγοντες κινδύνου ή με ελαφρά νόσο, μπορεί να διενεργηθεί και από μη ειδικό γιατρό ένας στοιχειώδης διαγνωστικός έλεγχος, που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, με αναζήτηση παραγόντων κινδύνου για δημιουργία λίθων, ακτινολογικό έλεγχο, εξετάσεις ούρων, βιοχημικές εξετάσεις αίματος και ανάλυση λίθου, εάν υπάρχει. Στη λήψη ιστορικού μπορεί να αποκαλυφθεί οικογενειακό ιστορικό λιθίασης, υποκείμενη πάθηση που προδιαθέτει για λιθίαση (όπως ουρική αρθρίτιδα) ή τρόπος ζωής ευνοϊκός για σχηματισμό λίθων (επάγγελμα, διαιτητικές συνήθειες, κατανάλωση υγρών, λήψη φαρμάκων).Παρακάτω φαίνονται τα είδη των λίθων και οι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση τους.



ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ  ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΗΘΙΑΣΗΣ

·        Ο βασικότερος διατροφικός κανόνας για τη  πρόληψη της νόσου αυτής είναι η λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερού, τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα, ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή ούρων στα 2-3 λίτρα την ημέρα. Στα δύο λίτρα περιλαμβάνονται όλα τα υγρά από την καθημερινή κατανάλωση ποτών και φαγητών (σούπες, φρούτα και λαχανικά). Ο έλεγχος του χρώματος τον ουρών σας, θα σας βοηθήσει να έχετε μια εικόνα για αν παίρνετε αρκετά υγρά ή όχι –όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των ουρών είναι, τόσο περισσότερα υγρά χρειάζεστε (φυσιολογικά τα ούρα είναι διαφανή ή ανοιχτό κίτρινο). Μην ξεχνάτε να πίνετε περισσότερο νερό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα και όταν ασκείστε. Υψηλότερη πρόσληψη υγρών από 3 λίτρα την ημέρα δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα, εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει σχετικά ο θεράπων ιατρός.

·        Αλάτι- Η ποσότητα αλατιού στις τροφές πρέπει να είναι περιορισμένη. Κανονικά ένας άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει μέχρι 2,4 γραμμάρια νατρίου (100 mmol)/ημέρα, που αντιστοιχούν περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικού αλατιού (6 γραμμάρια). Αυτές οι δόσεις πρέπει να τηρούνται αυστηρά σε περιπτώσειςνεφρολιθίασης. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό στο τραπέζι. Μπορείτε όμως να βάλετε λίγο όταν μαγειρεύετε. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι το 75% του αλατιού που τρώμε βρίσκεται ήδη μέσα στα τρόφιμα που αγοράζουμε: δημητριακά, πατατάκια, σόδα, ψωμί, μπισκοτάκια, πίτσα, σούπες, λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, τυριά, γευστικοί κύβοι, κονσέρβες, καπνιστά προϊόντα και όλα τα προ-μαγειρεμένα φαγητά και οι σάλτσεςπεριέχουν αλάτι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε όλα τα παραπάνω, πρέπει όμως να ξέρετε ότι περιέχουν πολύ αλάτι ώστε να τα καταναλώνετε λελογισμένα. Ένας απλός οδηγός για να σας διευκολύνει να συγκρίνετε τα διάφορα προϊόντα που αγοράζετε όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αλάτι είναι: Όταν περιέχει περισσότερο από 1,5γρ αλάτι ανά 100γρ (ή 0.6γρ νάτριο) η περιεκτικότητά του είναι υψηλή. Όταν περιέχει περισσότερο από 0,3γρ αλάτι ανά 100γρ (ή 0.1γρ νάτριο), η περιεκτικότητά του κρίνεται χαμηλή .

  •  Η πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης πρέπει να μειωθεί σημαντικά . Πηγές ζωικής πρωτεΐνης αποτελούν το μοσχάρι, τα πουλερικά, το χοιρινό, το αρνί, τα ψάρια, τα αυγά.
  • Προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Συμβουλευτείτε έναν ιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν την χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων, δεδομένου ότι ηπαρατεταμένη πρόσληψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσεινεφρολιθίασηΑνησυχίες επίσης έχουν εκφραστεί σχετικά με την πιθανότητα ηκατανάλωση υψηλών δόσεων βιταμίνης C (από συμπληρώματα διατροφής, αλλά όχι και από φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C) να συμβάλλει στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά – επειδή η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση οξαλικού οξέος.
  • Cranberry (βακκίνιον το μακρόκαρπον). Ο χυμός του ‘Cranberry’ συμβάλλει στην πρόληψη της νεφρολιθίασης και αξίζει να το εισάγετε στη διατροφή σας. Προσοχή όμως! Ο χυμός του περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων – επιλέξτε κάποιον χυμόπου δεν περιέχει ζάχαρη και μην καταναλώνετε περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.
  • Καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η τρίτη πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αυτού του καρκίνου είναι η εθνικότητα, η ηλικία, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή. Είναι γεγονός πως ο δυτικός τρόπος διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι καθώς και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ερευνών που περιγράφουν το ρόλο της διατροφής και συγκεκριμένων διαιτητικών παραγόντων στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Διαιτητικοί παράγοντες που φαίνεται να βοηθούν στον καρκίνο του προστάτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία μέσω των ουσιών που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες αλλά και το καρπούζι, και το οποίο φαίνεται να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση τροφών (σε αντίθεση με τη χαμηλή) που περιέχουν λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί, ότι στις μαγειρεμένες ντομάτες και στα προϊόντα τους (π.χ. σάλτσα) η συγκέντρωση και η απορρόφηση του λυκοπενίου είναι μεγαλύτερη. Όσον αφορά το ρόλο του λυκοπενίου στη θεραπεία, έρευνα έχει δείξει ότι η χορήγηση λυκοπενίου σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μετά από ορχεκτομή, μειώνει τον πρωτογενή όγκο, μειώνει τις μεταστάσεις και βελτιώνει τη ροή των ούρων. Βέβαια το θέμα χρίζει περαιτέρω διερεύνησης .


Σταυρανθή λαχανικά

Στην ομάδα των σταυρανθών λαχανικών ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, το κραμπολάχανο, το σινάπι κ.α. Τα σταυρανθή λόγω των φυτοχημικών καθώς και άλλων ουσιών που περιέχουν, φαίνεται να διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη όταν καταναλώνονται πάνω από 5 φορές την εβδομάδα.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε φέρεται να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί σαν μια «αντι-προσταγλαδίνη», οι προσταγλαδίνες συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε ίσως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα στους καπνιστές και στα άτομα που τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους είναι χαμηλά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι, τα θαλασσινά, το κρέας, τα πουλερικά, τα φιστίκια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σελήνιο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου κατά 25-35%.

Σόγια – Ισοφλαβόνες

Οι ισοφλαβόνες (ιδιαίτερα η genistein και η daidzein) που περιέχονται στη σόγια φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καλοηθών και κακοηθών επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη. Το σύνολο των μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση ισοφλαβονών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου καρκίνου του προστάτη.

Πράσινο τσάι

Πολυφαινολικές ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι φαίνεται να εμποδίζουν μεταστάσεις στον καρκίνο του προστάτη και να αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Μια μεγάλη μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετιζόταν με δοσοεξαρτόμενη μείωση στον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 5 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα. Για να εξάγουμε ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες.


ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής. Καλές πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει προληπτικά κατά του καρκίνου του προστάτη, αλλά το όφελος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο καθώς το γενετικό προφίλ των ατόμων φαίνεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Διαιτητικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Τα δεδομένα φανερώνουν ότι όσο ανεβαίνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από το 25 τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα, όταν η νόσος έχει εμφανιστεί οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν χειρότερη πρόγνωση από τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος.

Μελέτες έχουν ενοχοποιήσει διάφορες τροφές ή συστατικά για τη συμμετοχή τους στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η υψηλή κατανάλωση κρέατος (πάνω από 5 μερίδες/εβδομάδα),ιδιαίτερα του ψημένου στα κάρβουνα και του επεξεργασμένου, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη εξαιτίας κάποιων αντιδράσεων που πυροδοτούνται από τη λακτόζη και το ασβέστιο. Ιδιαίτερα για το ασβέστιο ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η κατανάλωση του ασβεστίου ξεπερνάει τα 1,5 γραμμάρια/μέρα. Ένας άλλος παράγοντας που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι το λίπος και ιδιαίτερα το κορεσμένο λίπος που προέρχεται από ζωικές τροφές.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ
Είναι το είδος του καρκίνου πού αναπτύσσεται στα κύτταρα του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης.Η εμφάνιση της νόσου που σχετίζεται με τη διατροφή,ενοχοποιεί περισσότερο τα συνθετικά γλυκαντικά ,όπως η ασπαρτάμη,κυκλαμάτη και την υψηλή κατανάλωση καφείνης και το κινέζικο βότανο Aristolochia Frangchi. Αυξημένη κατανάλωση υγρών ,φρούτων και λαχανικών μπορούν συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισής του.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η κατάσταση όπου ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει ένα παιδί και δεν μπορεί έπειτα από 12 μήνες επαφής χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών. Είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν ζευγάρια και όχι πρόσωπα.Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών, ενώ 30-40% των περιπτώσεων οφείλονται μόνο σε ανδρικές αιτίες. Η εκτίμηση της ανδρικής υπογονιμότητας απαιτεί πλήρες ιατρικό ιστορικό, σωματική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.Διατροφικοί παράγοντες που την επηρεάζουν είναι το αλκοόλ,τα trans λιπαρά οξέα,τα συντηρητικά που περιέχονται στα τρόφιμα και τα χημικά(ξενοοιστρογόνα),η κατανάλωση γρήγορου φαγητού(σόγια-φυτοοιστρογόνα),και η υπερβολική κατανάλωση καφείνης.Όπλα προστασίας από τη νόσο είναι τα αντιοξειδωτικά (τσαι),κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ω-3,ω-6 λιπαρά οξέα,σελήνιο,ψευδάργυρο,χρώμιο και σε βιταμίνες B,C,D,E.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ως «στυτική δυσλειτουργία» ορίζεται η συνεχής ή διαλείπουσα αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης στύσης ικανής για σεξουαλική επαφή.Διατροφικοί παράγοντες  κινδύνου  ,οι οποίοι σημαίνουν πιθανή εμφάνιση της πάθησης ,κρίνονται η αρτηριοσκλήρωση,η υπέρταση,ο διαβήτης,η υπερλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

 Οι ουρολοιμώξεις είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Συνήθως προσβάλλονται η κύστη και η ουρήθρα (το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη προς το εξωτερικό περιβάλλον του σώματος). Είναι πολύ κοινές ανάμεσα σε έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και βρέφη. Τα συμπτώματα δεν είναι σημαντικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα. Εάν όμως το άτομο μείνει χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά θέτοντας την υγεία σε μεγάλο κίνδυνο. Οι λοιμώξεις των νεφρών είναι σοβαρές, επώδυνες καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία και προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες. Οι ουρολοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με ένα κύκλο αντιβιοτικών μαζί με συστάσεις για μεγάλη κατανάλωση υγρών.

Αλλά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη…
Και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Συνήθως διεξάγεται εξέταση ούρων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αίμα. Στη συνέχεια ακολουθεί καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα για να διαπιστωθεί το είδος του βακτηρίου και ποιο αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή του.

Η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, ειδικά νερού, ενδείκνυται. Το νερό ξεπλένει τον οργανισμό από τοξίνες και βακτήρια μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Εκτός από νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε τσάι του βουνού ή πράσινο τσάι, για τα οποία έρευνες έχουνε δείξει προστατευτική δράση έναντι σε λοιμώξεις. Και τα δύο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά. Επιπλέον έρευνες έχουνε αναδείξει προστατευτική δράση του χυμού cranberry, το οποίο περιέχει ένα αντιοξειδωτικό, την επικατεχίνη, που αποτρέπει την σύνδεση των βακτηρίων στους ιστούς της ουροδόχου κύστης. Επειδή τα βακτήρια δεν μπορούνε να συνδεθούνε στον ιστό της κύστης, αποβάλλονται με τα ούρα αντί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν τη λοίμωξη.

Εφόσον δημιουργηθεί λοίμωξη, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη.Παραθέτουμε παρακάτω τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για την ταχύτερη θεραπεία.


Μερικά τρόφιμα που ερεθίζουν την κύστη είναι το ζαμπόν, οι πιπεριές, τα όσπρια, οι ντομάτες και η σάλτσα ντομάτας, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, ο καφές και το κρασί. Νιτρικά άλατα σε καπνιστά κρέατα, όπως το μπέικον, το σαλάμι αέρος, το πεπερόνι, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και η καπνιστή γαλοπούλα, μπορούν επίσης να ερεθίσουν την κύστη, και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Το γιαούρτι και οι φυσικοί χυμοί συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη,αλλά και ταχύτερη θεραπεία λόγω της ανάπτυξης προβιοτικών βακτηρίων σε αυτά.* Το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια τα οποία βοηθούν τον οργανισμό. Τα προβιοτικά βακτηρίδια τροποποιούν τον πληθυσμό των βακτηριδίων του πεπτικού σωλήνα και των κοπράνων. Εκτοπίζουν επικίνδυνα παθογόνα βακτηρίδια και αναπτύσσονται στη θέση τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες υποβάλλονται σε λιγότερη έκθεση σε παθογόνα μικρόβια με λιγότερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται μέσα στα φρούτα και στα λαχανικά έχουν σημαντική δράση ενίσχυσης του συστήματος άμυνας του οργανισμού μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο όχι μόνο για μολύνσεις αλλά και για τον καρκίνο. Θα πρέπει λοιπόν οι γιατροί να συμβουλεύουν τις γυναίκες να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με φρέσκους χυμούς, γιαούρτι, τυρί και άλλα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια για μια αποτελεσματική πρόληψη των ουρολοιμώξεων..

* Τα προβιοτικά είναι διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν φιλικά βακτήρια, με
τα βακτήρια του γαλακτικού οξέως σαν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν αποικίες βακτηρίων (άνω των 500 ειδών), που ζυγίζουν περίπου 2Kg και αριθμούν αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα και εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση, μερικά δε από αυτά βρίσκονται και αλλού (στοματική κοιλότητα, λαιμός κ.λπ.). Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα καλά βακτήρια: Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων, στην κατασκευή βιταμινών Β κ.λπ.


Έτσι ,λοιπόν , ο τρόπος ζωής σε σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά επηρεάζει την εμφάνιση ουρολογικών παθήσεων ,όπως οι προαναφερθείσες ,και κρίνεται πρέπων άτομα με προδιάθεση εμφάνισης τους να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες στα πλαίσια της διατροφικής τους πρόσληψης.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΣΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΠΘ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ -Ανάκληση προϊόντος "Σπόροι για φύτρα - ραπανάκι από οργανικές καλλιέργειες"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος

«Σπόροι για φύτρα – ραπανάκι από οργανικές καλλιέργειες»



Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ύστερα από κοινοποίηση μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και

τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώθηκε από τις Ιταλικές Αρχές, σχετικά με τη διακίνηση

βιολογικού προϊόντος «Σπόροι για φύτρα – ραπανάκι από οργανικές καλλιέργειες», στο οποίο ανιχνεύτηκε ο

παθογόνος μικροοργανισμός Bacillus cereus.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Σπόροι για φύτρα – ραπανάκι από οργανικές

καλλιέργειες», σε χάρτινο φακελάκι των 30g, με ημερομηνία λήξης 06-2015, που συσκευάζεται από την

Ιταλική εταιρεία “Bavicchi” και διακινήθηκε στην Ελληνική αγορά από την επιχείρηση «ΒΙΟΦΩΣ 58 Ε.Π.Ε.»,

που εδρεύει στην Αθήνα, Πανεπιστημίου 58. Η συνολική διακινηθείσα ποσότητα στην ελληνική αγορά

ανέρχεται σε 11 συσκευασίες.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του ανωτέρω προϊόντος από την

ελληνική επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούμε τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου

φαίνεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.


Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας, δήλωσε : «Οι ενέργειές μας είναι άμεσες όποτε

διακυβεύεται η δημόσια υγεία, αυτό το εγγυώνται οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ. Στόχος

μας παραμένει η οικονομική κρίση να μην οδηγήσει σε αύξηση των διατροφικών επεισοδίων»

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ- ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΑΛΑΜΙΟΥ

Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο
υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων που
αφορά στον έλεγχο των μικροβιολογικών κριτηρίων και σε συνεργασία με το Περιφερειακό
Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας, διαπίστωσε σε έτοιμο προς κατανάλωση
προϊόν με βάση το κρέας την ύπαρξη του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria
monocytogenes.
Πρόκειται για σαλάμι αέρος Λευκάδος, με την εμπορική ονομασία ΝΤΕΛΗΜΑΡΗ ΣΑΛΑΜΙ
ΑΕΡΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ, σε ατομικές συσκευασίες των 225 γρ., με ημερομηνία λήξης 4-12-2012,
το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΑΕ», που εδρεύει στις Φύσσες
Λευκάδας.
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης

παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι

σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν να μην

το καταναλώσουν.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας δήλωσε σχετικά : «Έχω εκδηλώσει αρκετές

φορές την πολιτική μου βούληση για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και

ιδιαίτερα αυτών που είναι νωπά. Οι συνεχείς μας έλεγχοι σε προϊόντα με τέτοια

χαρακτηριστικά γίνονται και για την προστασία της ελληνικής παραγωγής. Πρέπει

όμως και οι ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τους καταναλωτές αλλά και το

όνομά τους».

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ-ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑΣ

Αθήνα 8 Νοεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής
καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης μίας καταγγελίας, η οποία αφορούσε αναπλήρωμα μαγιονέζας, με
την εμπορική ονομασία «VENY, мauoнeзa kлacuk», με ημερομηνία ανάλωσης 28/02/13 και αριθμό
παρτίδας L12805. 12, σε πλαστικό περιέκτη των 800 γραμμαρίων έκαστο, που παράγεται στην Βουλγαρία
από την επιχείρηση ΜΟΥΤΑΦΙΤΣΕΒ 57 Μ.ΕΠΕ, Καλεκοβετς, τηλ. 0889634730, ΤΚ 04-2011 και
διανέμεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ (Αγ. Δημητρίου 63, Άλιμος),
στην οποία διαπιστώθηκε έντονη οσμή τάγγισης.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την Αλυσίδα Carrefour Μαρινόπουλος AE την άμεση ανάκληση / απόσυρση του
συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφία κάτωθι), να μην
τα καταναλώσουν.
 

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΣΤΑΝΟ ,ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Μπορεί η γνωστή έκφραση να λέει τέρμα τα κάστανα, αλλά όποιος το είπε σίγουρα δεν αναφερόταν στην παρουσία τους στην διατροφή μας. Τώρα, ιδίως, που είναι η εποχή τους βάλτε τα στην καθημερινότητά σας και εκμεταλλευτείτε τη γευστική και τη διατροφική τους αξία....

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά, και αντί για λάδι με καρύδα ή καρότο με δείκτη προστασίας 27, ο αέρας, μου θυμίζει/μυρίζει ψητά κάστανα!Ο καστανάς ήταν εποχιακός πωλητής από τo χωριό. Τσουβάλιαζε την συμβία του στο τρένο, τσουβάλιαζε και τα κουτσούβαλα, τσουβάλιαζε και μερικά ρούχα, τσουβάλιαζε και τα κάστανα και κατέβαινε στην πόλη. Τους 2-3 μήνες που μένανε στην πόλη τους έβγαζαν στα περίχωρα σε κάποιο χαμόσπιτο. Από τα χαράματα σε ένα μεγάλο καζάνι έβραζε τα κάστανα με μπόλικο αλάτι για να είναι νόστιμα, τα έβαζε σε ένα καλάθι με χερούλι που είχε μέσα μία λινάτσα βρεγμένη για να μένει σταθερή η θερμοκρασία, τα σκέπαζε με μία άλλη βρεγμένη λινάτσα και ξεκίναγε τα πρωινά για τους δρόμους, τις πλατείες, τους σταθμούς, τα σχολεία.
-κάστανα ζεστά κάσταναααα!, έλα κόσμεεε πάρε, κάστα ζεστά κάστανα!

Τους θυμάμαι παλιά, στις γωνίες του κεντρικού δρόμου της πόλης μου τους καστανάδες. Μέσα στο καταχείμωνο, αξύριστοι, με ένα τριμμένο σακάκι, με σχισμένα γάντια, καθισμένοι σ' ένα σκαμνάκι και με την φουφού μπροστά τους ή κάποιο τρύπιο τενεκέ να ψήνουν τα χαραγμένα κάστανα! Η φουφού ήταν χωρισμένη σε τέσσερα τρίγωνα και σε κάθε τρίγωνο τοποθετούσε τα ψημένα κάστανα σύμφωνα με το μέγεθος ή την ποιότητα. Στον στρογγυλό τρυπητό δίσκο στο κέντρο έψηνε τα χαραγμένα κάστανα.
-Ένα χωνάκι σας παρακαλώ! και το χωνά
κι ήταν από εφημερίδα και τσουρούφλιζε τα χέρια μας και το πετάγαμε από το ένα χέρι στο άλλο!



Το κάστανο, είναι καρπός της Καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.Είναι ένας μοναδικός, αμυλούχος γλυκός καρπός με εξαιρετική γεύση και πλούσιο άρωμα, υψηλής θρεπτικής αξίας, τον οποίο μπορούμε να γευτούμε και να καταναλώσουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα.Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).

Ας δούμε ,τώρα, στον παρακάτω πίνακα τη διατροφική αξία του κάστανου

 


Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Επίσης, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο.



Είναι πλούσια πηγή του μονοακόρεστων λιπαρών, όπως ελαϊκό οξύ (18:1) και παλμιτελαϊκό οξύ (16:01).Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή βοηθούν τόσο στη μείωση της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) στο αίμα. Μια μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, ωμέγα-3, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τέλος, αποτελεί καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές.

Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, ομοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.


Συμπερασματικά, το κάστανο είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας, με σημαντικά διατροφικά οφέλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής βοηθώντας τον οργανισμό σε περιπτώσεις αναιμίας, ευερέθιστου εντέρου, διάρροιας αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων και πνευματικής απόδοσης.






Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ

 Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει όταν υπερκαταναλώνεται, αλλά πραγματικά υπάρχουν τρόφιμα τα οποία λόγω σύστασης συμβάλλουν περισσότερο στην διατήρηση ,ακόμα και απώλεια βάρους.
Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν συνδεθεί με το αδυνάτισμα και κυρίως την καύση λίπους είναι τα παρακάτω:
• Φυτικές ίνες
• Ασβέστιο
• Νερό
• Κατεχίνες
• Καψαϊκίνη
• Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
 
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ?
 
Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν ή να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες (π.χ. κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνες), ολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη), λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά (π.χ. κηροί, σουβερίνη). Ο όρος φυτικές ίνες περιλαμβάνει επίσης έναν τύπο αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο (περιέχεται στα όσπρια, σε ημιαλεσμένους σπόρους και σιτηρά και σε ορισμένα δημητριακά πρωινού), επειδή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο.
 
ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ?
 
Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), σε προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα) και σε όλους τους ξηρούς καρπούς.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ?
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν δυναμώνει μόνο τα οστά και τα δόντια, αλλά δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ελέγχει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ασβέστιο βοηθά στην καύση του λίπους. Καταναλώνουμε λοιπόν αρκετό ασβέστιο?
Μελέτες συνιστούν να καταναλώνουμε 1000-1300mg ασβεστίου καθημερινώς, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 κούπες γάλα ή γιαουρτιού.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά είναι και πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά εάν είναι πλήρη. Οπότε συνίσταται η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών ( μέχρι 2%).
Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές. Περιέχει 300mg ασβέστιο και μόνο 85 θερμίδες.
 
 
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
 
Το νερό συμμετέχει σε κάθε κυτταρική διαδικασία στο σώμα σας, και όταν είστε αφυδατωμένοι, όλα τα συστήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά - συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού σας. Σκεφτείτε το αυτοκίνητό σας: αν έχει αρκετά καύσιμα, θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Το ίδιο συμβαίνει με το σώμα σας.
Ο μεταβολισμός είναι κατά βάση μία σειρά από χημικές αντιδράσεις, που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας. Η αφυδάτωση διατηρεί αυτές τις χημικές αντιδράσεις σε αργούς ρυθμούς. Το να είναι κανείς αφυδατωμένος ακόμη και σε ποσοστό 1% μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση του μεταβολισμού.
Πίνοντας αρκετό νερό δεν πετυχαίνετε μόνο να ελέγχετε την ποσότητα φαγητού, που τρώτε, αλλά και να χωνεύετε σωστά αυτά που τρώτε.
Το νερό επιτρέπει στα νεφρά σας να λειτουργούν σωστά σύμφωνα με τους επιστήμονες και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Συμβαίνει πολύ συχνά όσοι δεν παίρνουν αρκετά υγρά να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι η συχνότερη αιτία, που κρύβεται πίσω από τις πέτρες στα νεφρά, είναι η χρόνια αφυδάτωση.
Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα παιδιά τα τελευταία έτη, κάτι που φαίνεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Πολλά παιδιά δεν πίνουν αρκετό νερό ενώ αρκετά είναι υπέρβαρα και ακολουθούν φτωχή σε θρεπτικές ουσίες δίαιτα.

ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ?
Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το ύψος και το βάρος σας καθώς και από το επίπεδο φυσικής σας δραστηριότητας.
Ένας απλός και εύκολος για να διαπιστώσετε αν πίνετε αρκετό νερό είναι ο εξής: ελέγξτε τα ούρα σας. Αν το χρώμα είναι καθαρό ή πολύ ανοιχτό κίτρινο και έχουν μικρή οσμή, είστε καλά ενυδατωμένοι. Όσο πιο σκούρο το χρώμα και πιο έντονη η οσμή, τόσο πιο αφυδατωμένοι είστε.

 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ?
Οι κατεχίνες είναι μία ομάδα εξαιρετικά δραστικών ενώσεων οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Η κύρια διατροφική πηγή κατεχινών είναι το τσάι, καθώς οι κατεχίνες απαντώνται φυσικά στα φύλλα του.
Από όλα τα είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες λόγω της διαδικασίας παραγωγής του.
Αμέσως μετά την συγκομιδή το πράσινο τσάι υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία η οποία αποτρέπει ή σταματά την περαιτέρω οξείδωση των κατεχινών. Οι ευεργετικές για την υγεία επιπτώσεις των κατεχινών του τσαγιού φαίνεται ότι επιτυγχάνονται με τους εξής τρόπους:
• προστασία της καρδιάς και των αγγείων και προστασία των λιποπρωτεϊνών από υπεροξείδωση
• ρύθμιση του λιπιδικού προφίλ
• ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος, ιδιαίτερα των βιταμινών E και C
• αντιφλεγμονώδης και νευροπροστατευτική δράση κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας
• διέγερση της θερμογένεσης, της οξείδωσης του λίπους και των καύσεων (παραγωγή ενέργειας).
• βελτίωση της ευαισθησίας (ανταπόκρισης) στην ινσουλίνη



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΨΑΙΚΙΝΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ-ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ?

Η καψαϊκίνη δρα  σαν τοπικό αναισθητικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και σε πολλά έμπλαστρα και αλοιφές για την ανακούφιση των πόνων. Πειράματα στα εργαστήρια, έδειξαν επίσης ότι καταπολεμά τους καρκίνους στο πάγκρεας και στον προστάτη. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να ρίξουν την χοληστερίνη, να εμποδίσουν την αρτηριοσκλήρυνση και να σταματήσουν την αιμορραγία. Ακόμη, μπορούν να ανακουφίσουν και να βοηθήσουν, σε πόνους στη πλάτη ή σε εξαρθρώματα, στον πονοκέφαλο και σε κρυολογήματα.

Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλή κυκλοφορία, γιατί οι περισσότερες ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν, εάν στην περιοχή που πάσχει, υπάρχει ικανοποιητική παροχή αρτηριακού αίματος (το οποίο φέρνει μαζί του οξυγόνο και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα), καθώς και ικανοποιητική απομάκρυνση μέσω των φλεβών, όλων των τοξικών και των παραπροϊόντων του μεταβολισμού. Η μεγάλη περιεκτικότητα της καυτερής πιπεριάς σε βιταμίνη Α και C, αναζωογονεί τον οργανισμό, περιορίζει την πείνα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, διευκολύνει στην πέψη, βοηθά στην ισορροπία του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους.

Η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει και το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη. 

     Μια πρακτική συμβουλή, θα ήταν να προσθέσουμε λίγο μπούκοβο (νιφάδες κόκκινης πιπεριάς) στις σούπες, στα λαδερά, ακόμη και στην πίτσα. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε φρέσκια καυτερή πιπεριά και να την προσθέσουμε σε σαλάτες ή και σε ντιπ.
Στην κουζίνα, η καυτερή πιπεριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμή αλλά και αποξηραμένη σε σκόνη, για να νοστιμέψει πολτούς και σάλτσες, αλλά και κρέατα, τυριά διαφόρων ειδών και αλλαντικά. Σήμερα, η καυτερή πιπεριά έχει γίνει ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας και σε πολλές περιοχές αποτελεί τη βάση για μια σειρά από τοπικά προϊόντα.


 


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ?

Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το «καλό» λίπος, γιατί ενταγμένα σε μια ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, όπως το κορεσμένο λίπος, αλλά προστατεύουν κιόλας από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν ή -κατά άλλους ερευνητές- ελαφρώς αυξάνουν τα επίπεδα της ΗDL («καλής» χοληστερίνης).
Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο. Επίσης, μικρότερες ποσότητες περιέχονται στα σπορέλαια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κλπ.), στο αβοκάντο, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα αμύδγαλα, στα αράπικα φιστίκια και στα καρύδια.

 

 

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Έναρξη λειτουργίας εργαστηρίων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη

Την έναρξη λειτουργίας εργαστηρίων στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τα εγκαίνια των εργαστηρίων... (Αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ, Θέρμη Θεσσαλονίκης, Συγκρότημα ΜΕΝΤΑ) θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος των εργαστηρίων του ΕΦΕΤ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι η ενίσχυση του επίσημου ελέγχου και των διερευνητικών προγραμμάτων, με την προσφορά ταχύτητας, ευελιξίας και οικονομίας κλίμακας, αλλά και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και εφαρμογών που θα ενισχύσουν της ασφάλεια των διακινούμενων προϊόντων διατροφής και την προστασία της δημόσιας υγείας. Το ερευνητικό έργο του ΕΦΕΤ, η οργάνωση και εποπτεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η συμμετοχή του σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κ.α., ενισχύουν περαιτέρω τις προληπτικές δράσεις της χώρας για την αποφυγή διατροφικών κρίσεων.

express.gr

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ: ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ



Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια από γλουτένη ανήκει στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης και οφείλεται σε βλάβη του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου από μία πρωτεϊνη των σιτηρών, τη γλουτένη. Πιο συγκεκριμένα, τα σιτηρά εμπεριέχουν μια ευρύτερη ομάδα πρωτεϊνών, τις προλαμίνες, οι οποίες διακρίνονται στις γλοιανδίνες (συστατικό της γλουτένης στο σιτάρι), τις σεκαλίνες (ανευρίσκεται στη σίκαλη), και τις χορδεϊνες (στη βρώμη). Αν και η γλοιανδίνη ενδιαφέρει άμεσα καθώς είναι συστατικό του σιταριού που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανθρώπινη διατροφή, προϊόντα που περιέχουν κριθάρι, σίκαλη ή βρώμη μπορούν εξίσου να προκα­λέσουν κλινική εικόνα δυσαπορρόφησης σε άτομα με κοιλιοκάκη.


Η συχνότητα της πάθησης υπολογίζεται σε ένα περίπου άτομο στα 1000, αν και υπάρχει σημαντική διακύμανση από χώρα σε χώρα με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ιρλανδία, όπου η συχνότητα είναι 1/150-300 και τη Β. Αμερική όπου το ποσοστό υπολογίζεται σε 1/3000. Στη Ελλάδα το ποσοστό υπολογίζεται σε 1/2000-3000. Καθ’ότι η νόσος στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαδράμει άτυπα και υποκλινικά ή ακόμα και σιωπηλά, είναι επόμενο να υποδιαγιγνώσκεται, και συνεπώς ο πραγματικός επιπολασμός υπολογίζεται εξαπλάσιος ή και επταπλάσιος των διαγνωσμένων περιστατικών, με αποτέλεσμα τα τελευταία να αποτελούν «την κορυφή του παγόβουνου». 

Η γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση της νόσου δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Η συχνότητα εμφάνισης σε μονοζυγωτικούς διδύμους είναι 70%, σε αδέρφια με ταυτόσιμο HLA απλότυπο 30%, ενώ παιδιά γονέων με κοιλιοκάκη έχουν 10% πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο. Έχει αποδειχθεί ότι η αποφυγή του μητρικού θηλασμού σε συνδυασμό με την πρόωρη εισαγωγή σιτηρών (σιτάλευρου) στη διατροφή του βρέφους προδιαθέτει στην εμφάνιση της νόσου σε κάποιο στάδιο της ζωής μέσω ευαισθητοποίησης του άωρου εντερικού βλεννογόνου του βρέφους στη γλουτένη.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η διάρροια (στεατόρροια). Η παθολογοανατομική εικόνα του λεπτού εντέρου συνίσταται σε αποπλάτυνση ή και εξάλειψη των εντερικών λαχνών (επιπέδωση του εντερικού βλεννογόνου). Άλλα συνοδά συμπτώματα-ευρήματα είναι η απώλεια βάρους, η σιδηροπενική αναιμία, η καθυστέρηση της ανάπτυξης στα παιδιά-η οποία μπορεί να αποτελεί και το μοναδικό σύμπτωμα - καθώς και εκδηλώσεις που οφείλονται στη δυσαπορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K), και συνηθέστερα συναντώνται σε παραμελημένα περιστατικά. Έτσι μπορεί να ανευρίσκεται θρομβοκυττάρωση, αιμορραγικές εκδηλώσεις από έλλειψη βιταμίνης Κ, οστεοπενία και δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός από δυσαπορρόφηση της βιταμίνης D, περιφερική νευροπάθεια, εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (εγκεφαλοπάθεια Wernicke), μυική ατροφία, τετανία κ.α. Στο 10% των ασθενών με κοιλιοκάκη ανευρίσκεται ένας τύπος δερματικής βλάβης η οποία ονομάζεται ερπητοειδής δερματίτιδα και χαρακτηρίζεται από κνησμώδες εξάνθημα στα γόνατα και στους αγκώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 80% των ασθενών με μεμονωμένη ερπητοειδή δερματίτιδα έχουν υποκλινική ή και σιωπηλή κοιλιοκάκη. Η απόσυρση της γλουτένης από την τροφή οδηγεί σε ταχεία βελτίωση της κλινικής εικόνας, αποκατάσταση της παθολογοανατομικής εικόνας του εντέρου και υποχώρηση της ερπητοειδούς δερματίτιδας. Όπως αναφέρθηκε, η νόσος μπορεί να διαδράμει άτυπα, με συμπτώματα που θυμίζουν λειτουργική δυσπεψία ή ευερέθιστο έντερο.

Η νόσος οφείλεται σε ανοσολογικούς μηχανισμούς, κατά τους οποίους κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα (CD8+) καθώς και ενεργοποιημένα CD4+ λεμφοκύτταρα προσελκύονται στον εντερικό βλεννογόνο μέσω αναγνώρισης του υπεύθυνου αυτοαντιγόνου από τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα και με μεσολάβηση των μορίων HLA τύπου ΙΙ. Τα κύτταρα αυτά, διηθούν το χαλαρό χόριο του εντερικού βλεννογόνου, οδηγώντας σταδιακά σε ατροφία των εντερικών λαχνών. Πρόσφατα, αναγνωρίστηκε το υπεύθυνο αυτοαντιγόνο που ονομάζεται ιστική τρανσγλουταμινάση. Σε ασθενείς με κοιλιοκάκη οι οποίοι καταναλώνουν γλουτένη, ανιχνεύονται στο ορό τους αντισώματα έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, καθώς και άλλα αντισώματα, όπως έναντι ρετικουλίνης, έναντι ενδομυσίου και αντιγλοιανδινικά. Τα αντισώματα έναντι ενδομυσίου έχουν μεγάλη ειδικότητα για τη νόσο, τόσο που τυχαία ανίχνευσή τους σε ασυμπτωματικό άτομο δικαιολογεί λήψη βιοψίας από το λεπτό έντερο προς αποκλεισμό κοιλιοκάκης. Τα αντιγλοιανδινικά αντισώματα (τύπου IgA) μπορούν επίσης να ανιχνεύονται όταν η νόσος είναι ενεργή, και να εξαφανίζονται μετά την απόσυρση της γλουτένης από την διατροφή, πλην όμως έχουν μικρότερη ειδικότητα καθώς ανευρίσκονται και σε άλλες καταστάσεις όπως τη νόσο του Crohn ή ακόμα και σε φυσιολογικά άτομα.

Μακροχρόνια επιπλοκή της νόσου είναι η ανάπτυξη Τ-κυτταρικού λεμφώματος του εντέρου με κακή πρόγνωση. Όχι σπάνια, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η νόσος διαδράμει ασυμπτωματικά, το λέμφωμα αποτελεί την πρώτη εκδήλωση.
Η θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι απλή και συνίσταται στην ευλαβική και δια βίου αποφυγή τροφών που περιέχουν γλουτένη. Η βελτίωση είναι συνήθως θεαματική και επιτυγχάνεται εντός ολίγων εβδομάδων. Η συνηθέστερη αιτία αποτυχίας της θεραπείας είναι η μη συμμόρφωση του ασθενούς. 
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη για τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να είναι αυστηρή. Η λήψη μικρών ποσοτήτων γλουτένης, ακόμη κι όταν δεν ακολουθείται από έκδηλα κλινικά συμπτώματα, έχει σοβαρές συνέπειες όσον αφορά την αντίδραση του εντερικού βλεννογόνου. Η αυστηρή συμμόρφωση σε δίαιτα χωρίς γλουτένη δια βίου σχετίζεται εξ ορισμού με ακέραιο εντερικό βλεννογόνο και σύμφωνα με μελέτες εξασφαλίζει αποκατάσταση των επιπέδων Fe στο ορό των ασθενών με κοιλιοκάκη,αποκαθιστά το ισοζύγιο Ca και το οστικό μεταβολισμό, ενώ έχει αρνητική συσχέτιση με την εγκατάσταση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ενδεχομένως κατά την αρχή της διάγνωσης να χρειαστεί εκτός από δίαιτα χωρίς γλουτένη να εφαρμοστεί και δίαιτα χωρίς λακτόζη, σε άτομα που ανέπτυξαν υπολακτασία ως δευτεροπαθή εκδήλωση της κοιλιοκάκης.
Με τη συνεργασία του διαιτολόγου θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα τέτοιο διαιτολόγιο, που όχι μόνο θα είναι ελεύθερο γλουτένης, αλλά θα είναι ταυτόχρονα ισορροπημένο και θα καλύπτει τις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις των ατόμων με κοιλιοκάκη.
Σε γενικές γραμμές αποφεύγονται τροφές όπως ψωμί, αλεύρι, ζυμαρικά κ.α, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από ανάλογα προϊόντα από σιτάλευρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί με ειδική επεξεργασία η γλουτένη. Στη χώρα μας τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν με το όνομα Glutafin. Άλλες τροφές χωρίς γλουτένη, που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα στοιχεία στη διατροφή του ασθενούς με κοιλιοκάκη, είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια, τα λαχανικά καθώς και δημητριακά όπως το ρύζι και το καλαμπόκι. Προσοχή απαιτείται όσον αφορά την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων (πατατάκια, σοκολάτες, παγωτά κ.α) στην παρασκευή των οποίων πολύ συχνά χρησιμοποιείται γλουτένη η οποία ακόμα και σε μικρές ποσότητες ασκεί ταχύτατα τοξική επίδραση στον εντερικό βλεννογόνο με αποτέλεσμα την υποτροπή της νόσου.

Τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ελεύθερο γλουτένης» είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Σπάνια, η νόσος δεν υποχωρεί παρά την απόσυρση της γλουτένης. Σε αυτές οι περιπτώσεις «ανθεκτικής» κοιλιοκάκης» μπορεί να βοηθήσει η προσθήκη στεροειδών, ενώ η παρουσία υποεπιθηλιακού κολλαγόνου στη βιοψία είναι κακό προγνωστικό σημείο, και συνήθως οι ασθενείς καταλήγουν είτε από τις μακροχρόνιες συνέπειες της δυσαπορρόφησης, είτε από ανάπτυξη εντερικού λεμφώματος, ανθεκτικού στη θεραπεία.
Ιωάννης Κυρλαγκίτσης ,Γαστρεντερολόγος