Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Μεταξύ των ανθρώπων με γενετική προδιάθεση για καρκίνο παχέος εντέρου, όσοι ακολουθούν διατροφή υψηλή σε junk food εμφανίζουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.



Η ερευνήτρια Akke Botma, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν τον συγκεκριμένο πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω της γενετικής μετάλλαξης που φέρουν αλλά ενδεχομένως θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των όγκων ακολουθώντας πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η έρευνα της Botma είναι η πρώτη που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ ορισμένων τροφίμων και του υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου στη συγκεκριμένη ομάδα και δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπεύθυνη είναι η διατροφή.
Όλοι οι άνθρωποι της έρευνας είχαν σύνδρομο Lynch, γενετική διαταραχή που προδιαθέτει ανθρώπους στον καρκίνο σε νεότερες ηλικίες και επηρεάζει έναν στους 660 ανθρώπους.
Μέχρι το 70% των ανθρώπων με σύνδρομο Lynch θα εμφανίσουν καρκίνο παχέος εντέρου. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν το σύνδρομο τέτοιοι καρκίνοι θεωρείται ότι επηρεάζονται από τη διατροφή, ιδιαίτερα το αλκοόλ και το κατεργασμένο κρέας, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Cancer».
Η Botma, στο Wageningen University της Ολλανδίας, εντόπισε 486 ανθρώπους με σύνδρομο Lynch από εθνική βάση δεδομένων οικογενειών με κληρονομικό κίνδυνο καρκίνου.
Στην έναρξη της έρευνας ρώτησε τους συμμετέχοντες για τη διατροφή τους και στη συνέχεια κατηγοριοποίησε τον καθένα με βάση αν κατανάλωνε χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές ποσότητες τροφίμων εντός 4 διατροφικών ομάδων.
Στις ομάδες τροφίμων περιλαμβάνονταν μια στην οποία κυριαρχούσαν φρούτα, λαχανικά και ολικά σιτηρά, άλλη υψηλή σε κρέας και καφέ, τρίτη που έμοιαζε με μεσογειακή διατροφή και τέταρτη που ήταν υψηλή σε τηγανιτά σνακ, πρόχειρο φαγητό και αναψυκτικά διαίτης.
Η Botma ανακάλυψε ότι σε 20 μήνες, 56 από τους συμμετέχοντες, ποσοστό 12%, ήταν θετικοί σε όγκους του παχέος εντέρου, προπομπό καρκίνου.
Από τις 4 ομάδες μόνο η ομάδα του junk food έδειξε κάποια σχέση με διαφορετικό κίνδυνο για ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου.
Από τους 160 ανθρώπους με χαμηλό σκορ στη διατροφή με junk food 17 εμφάνισαν όγκους, ενώ 18 από τους 160 ανθρώπους που κατανάλωσαν την περισσότερη junk food εμφάνισαν όγκους.
Οι αριθμοί αρχικά φάνηκαν παρόμοιοι αλλά έχοντας λάβει υπόψη το κάπνισμα και άλλους παράγοντες κινδύνου οι ερευνητές καθόρισαν ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα με τις υψηλές ποσότητες junk food είχαν διπλάσιες πιθανότητες για όγκους στο παχύ έντερο.
Ο Dr. Mala Pande, του Texas MD Anderson Cancer Center, στο Houston, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πούμε γιατί το junk food συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτού του είδους τους όγκους.
Δήλωσε ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν υποδείξει ότι τα υψηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο αλλά είναι αδύνατον να καταλήξουμε από αυτή την έρευνα.

Πηγή: iatronet.gr

Ας δούμε ,τώρα γενικές συστάσεις για τους ασθενείς καρκίνου του παχέος εντέρου…

 

H δίαιτα και η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας εργαλεία για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα συσσωρεύονται αποδείξεις που υποστηρίζουν μια υγιεινή διατροφή, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της ασθένειας. Σε γενικές γραμμές, διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνουν κατανάλωση λιγότερου κορεσμένου λίπους και αλατιού και καθώς και  μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Η υγιεινή διατροφή παρέχει μια πληθώρα από οφέλη πέρα ​​από την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου . Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μια πληθώρα από άλλα θετικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της μεγαλύτερης δραστηριότητας και του αδυνατίσματος.

1.
Τρώτε άφθονα έντονων  χρωμάτων  φρούτα και λαχανικά

2.
Τρώτε φρέσκο ​​ψάρι 1-3 φορές την εβδομάδα

3.
Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

4.
Αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι και τα κορεσμένα λίπη

5.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και να είστε
σωματικά δραστήριοι

6.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

7.
Αποφύγετε το κάπνισμα


Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αναγνωρίζονται ευρέως ως αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά,  εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για  την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτά τα «superfoods» μπορεί να είναι ήδη μέρος της καθημερινής διατροφής σας, δείτε την κάθε μία από τις παρακάτω τροφές για περισσότερες πληροφορίες

. Μολονότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποια συστατικά της διατροφής είναι πιο σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου, κάποια στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ κόκκινου κρέατος και πρόσληψης λίπους και της λειτουργίας του παχέος εντέρου. Ενώ η υψηλή κατανάλωση ζωικού λίπους συνδέεται θετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών και χαμηλή πρόσληψη λίπους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο. Υψηλότερες τιμές χοληστερόλης (μια αντανάκλαση της συνολικής διατροφικής πρόσληψης λίπους) συσχετίζονται σημαντικά με την μετέπειτα ανάπτυξη του όγκου. Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Απώλεια βάρους
Για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, η διατήρηση ενός ισχυρού διαιτολογίου  είναι σημαντικό ώστε να αντέχουν στις καταπονήσεις της θεραπείας, και, για να μειωθεί η σοβαρότητα των παρενεργειών από τη θεραπεία, είτε χειρουργικά,με χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολία, ή με ένα συνδυασμό οποιωνδήποτε από αυτά. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει: υγρά, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, Πρωτεΐνες, για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την επισκευή των ιστών του σώματος, καθώς Υδατάνθρακες και  λίπη, για να παράγουν τις θερμίδες που παρέχουν καύσιμα στο σώμα για την παραγωγή ενέργειας. Βιταμίνες και ανόργανα συστατικά θα διατηρήσουν τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Η Διατροφική κατάσταση μετράται με το σωματικό βάρος.
Οι παρενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος που  προκαλούν απώλεια βάρους και η ακατάλληλη διατροφική κατάσταση περιλαμβάνουν: δυσκοιλιότητα, διάρροια, κόπωση, φυσικό αέριο και φούσκωμα, ανορεξία, ναυτία, πόνο στο στόμα και το λαιμό, αλλαγές της γεύσης.Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος, και η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει πόνο, δύο παράγοντες  από τους οποίους μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει βρεθεί πως είναι ευεργετικά  στη νευροπάθεια σε ασθενείς με καρκίνο. Η τρέχουσα μελέτη στο Johns Hopkins έχει ειδικούς κοιτάζοντας ιχθυέλαια για την τόνωση της όρεξης. Ωμέγα-3 λιπαρά έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου και όλες τις άλλες χρόνιες ασθένειες. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά  βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί ) ,ο λιναρόσπορος ,τα καρύδια και το έλαιο canola.
Από την άποψη της πρόληψης, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν μια τυποποιημένη πολυβιταμίνη με εκατό τοις εκατό από κάθε βιταμίνες και ανόργανες ουσίες που χρειάζονται για την ημέρα.


Οι φυτικές ίνες έχει μια προστατευτική επίδραση στην παθοφυσιολογία του ορθοκολικού καρκίνου.
Οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε  φυτικές ίνες, έδειξαν  σημαντική προστασία έναντι του  θανατηφόρου καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως αποκαλύφθηκε σε μια προοπτική μελέτη περισσότερων από 760.000 άνθρωποι.

Οι φυτικές ίνες φαίνεται να έχουν έναν αριθμό από μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τα προστατευτικά αποτελέσματα τους:  μειώνουν το χρόνο διέλευσης των κοπράνων , μικραίνει  η συγκέντρωση των άλλων συστατικών του κόλον ,μέσω  του οποίου τείνει να ελαχιστοποιείται η επαφή μεταξύ των καρκινογόνων και του επιθηλίου του παχέος εντέρου. Και δεν  πέπτονται ή δεν απορροφόνταιαι στο λεπτό έντερο, αλλά υφίστανται «ζύμωση στην παρουσία της χλωρίδας του κόλον», η οποία μειώνει το ρΗ των κοπράνων  και παράγει βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα. Ορισμένες μικρής αλυσίδας λιπαρά οξέα μπορούν να προστατεύσουν απομονωμένα επιθηλιακά κύτταρα του κόλον.Ηδιατροφλή  φαίνεται ότι διαδραμματίζει ένα σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της επίπτωσης των καρκίνων του παχέος εντέρου στο γενικό πληθυσμό. Αν και η διεθνής συχνότητα εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου ποικίλλει ευρέως, ομάδες που μεταναστεύουν από χαμηλού κινδύνου σε περιοχές υψηλού κινδύνου εμφανίζουν αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες έχουν συνεπείς ενώσεις με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.


Διαιτητικές τροποποιήσεις και οι παρενέργειες της θεραπείας
Τρώγοντας και πίνοντας αργά και με τα γεύματα σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο κρύο μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία. Οι ασθενείς δεν πρέπει να ξαπλώσουν για δύο ώρες μετά το γεύμα.
Εάν είναι δυνατόν, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φάνε σε ένα δωμάτιο με μυρωδιές μαγειρέματος, και θα πρέπει κάποιος άλλος να αναλαμβάνει την  προετοιμασία των γευμάτων.

Με όλους τους τύπους του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα, συνήθως αποτελούμενα  από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Παραλλαγές στις ποσότητες πρωτεϊνών και θερμίδων μπορεί να συμβούν όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες παρενέργειες. Οι ασθενείς θα πρέπει να προσπαθούν  να μην παραλείπουν γεύματα είναι στο πλαίσιο των κατευθύνσεων.
Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, όπως πολλά φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε να λαμβάνουν  όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και όχι από συμπληρώματα.

Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν, επίσης, οποιεσδήποτε παρενέργειες που βιώνουν με τον ιατρό τους. Φάρμακα μπορεί να είναι αναγκαία για να μειωθεί  η σοβαρότητα ορισμένων παρενεργειών.

Διαφορετικές παρενέργειες απαιτούν διαφορετικές διατροφικές στρατηγικές για τη διαχείριση. Για να ανακουφιστεί  η δυσκοιλιότητα, οι ασθενείς θα πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά, όπως χυμό δαμάσκηνων και μικρές ποσότητες καφεϊνούχων ποτών, και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως δημητριακά, βρώμη, και ωμά φρούτα και λαχανικά.


Για να ανακουφίστεί η  διάρροια, οι ασθενείς θα πρέπει να πίνουν υγρά, να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες , χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, και να αποφύγουν τα  βαριά, λιπαρά τρόφιμα, ωμά φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά ισχυρά, όπως μπούκοβο, και την καφεΐνη.

Οι ασθενείς δεν πρέπει να καταναλώνουν σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, τα φασόλια, τα αυγά, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα τρόφιμα ή με πρόσθετα φρουκτόζης ή σορβιτόλης. Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πίνουν ανθρακούχα ποτά.
Θα πρέπει,επίσης  να αποφεύγουν να τρώνε ή κάτι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, και δεν πρέπει να τρώνε πολύ τραγανά, πολύ  ξινά, ή πολύ αλμυρά φαγητά ή μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, κάρυ, ή μέντα.
Το αλκοόλ και η καφεΐνη θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

.

Όλες οι διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου,είναι το αντίθετο από αυτό που συνιστάται για ασθενείς κατά την διάρκεια της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η διατροφή υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τις παρενέργειες σε έναν ασθενή. Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει τώρα να ακολουθήσουν διατροφικές συνήθειες που θα διατηρήσουν την καλή υγεία και την πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, και διαβήτης. Ασθενείς  που έχουν ολοκληρώσει το θεραπευτικό σχήμα τους και των οποίων οι παρενέργειες έχουν υποχωρήσει πρέπει να: τρώνε φρούτα , λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, λίπη με κάποιο όριο, και να επιλέγουν τις πηγές καλών λιπών από αυτές των κακών.Για  πρόληψη του καρκίνου, η συνιστώμενη ποσότητα των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως  είναι δέκα μερίδες ημερησίως.
Ένα φρούτο, μισό φλυτζάνι του χυμού φρούτων, ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένα φρούτα, μισό φλυτζάνι από ψιλοκομμένα λαχανικά.Καθένα ένα από αυτά αποτελεί μια μερίδα. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη και την ανάπτυξη του όγκου.

Mε συγχωρείτε για τυχόν λάθη συντακτικά,αλλά δυσκολέυομαι λίγο στην μετάφραση από την διεθνή βιβλιογραφία, όντας όχι τόσο αγγλομαθής.
Σε νεότερο άρθρο θα εξετάσουμε τη σχέση του διαβήτη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει της εορταστικής περιόδου από τον ΕΦΕΤ


O Ε.Φ.Ε.Τ. παρά τις αντιξοότητες των καιρών μας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους

ελέγχους στην αγορά των τροφίμων και κατά τη διάρκεια των εορτών, με κύριο γνώμονα

τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών αλλά και την προστασία των συμφερόντων

τους από οποιοδήποτε κίνδυνο ή πρακτική υπονόμευσής τους.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών ειδικότερα κατά την εορταστική

περίοδο των Χριστουγέννων υπενθυμίζονται τα παρακάτω:

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Για την προμήθεια Κρέατος – Ζώα Κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια κλπ) :

- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε

θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν

πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

- Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος

και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι

αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

- Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα

καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε

133 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός

έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα

πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».

 

- Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα

καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε

133 ) ή «ερυθρό» ( «ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή

στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα

ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του

ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής,

φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε

155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα

ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το

όνομα της τρίτης χώρας.

- Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να

συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης

ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη

αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό

αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα

εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών

που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην

Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και

η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».

Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα κλπ) και

προϊόντων πτηνοτροφίας :

- Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη)

είτε ως καταψυγμένες.

- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε

ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε

κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
 

- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι

εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση

καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι

μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).

- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη

σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία

ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα,

κατά τρόπο ευανάγνωστο).

- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και

πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την

προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί

στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

- Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με

ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής»,

«βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά

περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε

πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθεια Θηραμάτων :

Κατά την αγορά τους σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να

προσεχθεί ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι γδαρμένα και

εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα

εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση

καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας συσκευασίας και ανάλωσης.

Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων :

- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ

σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του

παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας θα πρέπει

να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

- Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.

- Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι ΜΗ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε

διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθεια Αβγών :

- Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων

που αναγράφονται στη συσκευασία – στην περίπτωση των συσκευασμένων

αβγών – ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης – στην περίπτωση των αβγών

που πωλούνται χύμα – δηλαδή : (α) στην ημερομηνία ελάχιστης

διατηρησιμότητας, (β) στην κατηγορία ποιότητας, (γ) στην κατηγορία βάρους

Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 115 26 Αθήνα, Τηλ.: 210-6971500, Fax: 210 6971501

E-mail: info@efet.gr, Internet Site: www.efet.gr

4

και (δ) στη μέθοδος εκτροφής. Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του

παραγωγού.

- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με

την ποιότητά του.

- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη

θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.

- Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό

κέλυφος.

- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες,

χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

- Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά

διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

- Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Για την προμήθεια Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής :

- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα

προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες

συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.

- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και

ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται

για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή

παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους ασφάλειας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. επίσης συνιστά στους καταναλωτές :

Να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές

τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται

συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που

μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα

προβλήματα στην υγεία του.

Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή

προθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από

τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.

Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό,

στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ'

Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 115 26 Αθήνα, Τηλ.: 210-6971500, Fax: 210 6971501

E-mail: info@efet.gr, Internet Site: www.efet.gr

5

όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα

(γαλακτοκομικά, αυγά κλπ).

Τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Η

δε αποθήκευσή τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπά

τρόφιμα.

Η διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο όπως

παραδοσιακά αρμόζει και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση ενώ η κατανάλωση

αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.

Δείτε επίσης την παρακάτω έκδοση του Ε.Φ.Ε.Τ. για περισσότερες πληροφορίες.

http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/consumers_info?cat=CONSUMERS

Ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., κύριος Γιάννης Μίχας δήλωσε σχετικά : «Οι εργαζόμενοι

του ΕΦΕΤ έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις εργασίες του ειδικότερα κατά την

περίοδο των εορτών, με μεθοδικότητα και επιμονή, για την προστασία της υγείας

των καταναλωτών αλλά και των συμφερόντων τους. Οι έλεγχοι του Ε.Φ.Ε.Τ. όπως

επανειλημμένα έχει αποδείξει είναι εντατικοί, προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαιτέρως

αυστηροί σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της

νομοθεσίας. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε μας κάνει να

επαγρυπνούμε ακόμη περισσότερο για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας

των συμπολιτών μας και την αποτροπή υπονόμευσης των συμφερόντων τους».
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ.  εύχεται ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ