Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ : Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ανερχόμενο πεδίο που αφορά τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων διατροφής – γονιδίων αποκαλείται διατροφική γενωμική (nutritional genomics) και υπόσχεται μεγάλη πρόοδο κυρίως στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία ασθενειών.

 Περιλαμβάνει δύο πεδία, τη διατροφογενωμική (nutrogenomics) και τη διατροφογενετική (nutrigenetics).

Η διατροφογενωμική μελετά το ρόλο που παίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά μας. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την έκφραση κάποιων γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή φλεγμονωδών ορμονών.
Επομένως, τα ω-3 λιπαρά οξέα διαθέτουν «ευεργετική» αντιφλεγμονώδη δράση επηρεάζοντας απευθείας τα γονίδιά μας.

Η διατροφογενετική ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός μας στα διάφορα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει. Το τι είναι καλό για τη δίαιτα ενός ατόμου δεν είναι απαραίτητα καλό για κάποιον άλλον.

Λόγου χάρη, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για τους περισσότερους ενήλικες, ωστόσο για εκείνους που φέρουν μια συγκεκριμένη γενετική ποικιλομορφία, η τακτική λήψη μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.



Με την ανάπτυξη των γενετικών εργαλείων προκύπτει η ανάδειξη του ρόλου της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία τόσο όσον αφορά την ανάδειξή της όσο και στο πως  επηρεάζει την ανάπτυξη διαφόρων  ασθενειών.
Η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής έχει αναπτύξει μηχανιστικά μοντέλα για την πρόβλεψη των επιδράσεων των τροφών και των θρεπτικών συστατικών
Οι γενετιστές έχουν αναπτύξει νέα εργαλεία από γενετικά τροποποιημένα κύτταρα και ζώα μέσω τεχνικών γενοτυπικής και προσδιορισμού των αλληλουχιών. 
Όμως εφόσον οι έρευνες αυτές διεξάγονται  σε μη ανθρώπινα συστήματα μπορούν να δώσουν διευκρινήσεις μόνο σχετικά με τη λειτουργία κάποιων μηχανισμών. Αποτελούν όμως μια βάση για το χτίσιμο υποθέσεων για καλά σχεδιασμένες ανθρώπινες έρευνες.

 
Τα πλεονεκτήματα των διατροφογενετικών στρατηγικών δεν σταματούν σε προσωπικό επίπεδο.
  • ˜Εξετάζουν τις επιπτώσεις των γενετικών πληροφοριών ενός μεμονωμένου ατόμου και για τους στενούς συγγενείς τους,ακόμα και πιθανών μελλοντικών απογόνων
  • Κατευθύνουν την έρευνα ως προς την επίτευξη της βαθύτερης γνώσης σχετικά με τους μηχανισμούς διατήρησης της διατροφικής υγείας .
Η ραβδαία συσσώρευση μιας ευρείας ποσότητας από ακριβή και εξειδικευμένα γενετικά δεδομένα επιταχύνει το ταξίδι μας σε επίπεδα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε προηγουμένως
Η ενότητα που ακολουθεί υπογραμμίζει τις σημαντικές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη υποθέσεων και την εφαρμογή τους. Αναπτύσσονται συνεχώς νέες μέθοδοι  καθώς η επιστήμη της διατροφογενετικής "μεγαλώνει" εκθετικά!
Αυτό οφείλεται εν μέρη και στην διαθεσιμότητα των πληροφοριών σχετικά με την αλληλουχία του γονιδιώματος  (DNA sequencing ).