Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ -ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΚΛΗΣΗ

ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 1169/2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΣΗ- ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Μια καινούργια σήμανση θα μπει πολύ σύντομα στη ζωή μας, ένας νέος κώδικας που θα επιτρέπει, με μιά μονάχα ματιά, να γνωρίζουμε πόσο καλό ή πόσο ...σκουπίδι είναι τελικά αυτό που αποφασίζουμε να αγοράσουμε και τελικά και να καταναλώσουμε. 

Πρόκειται για τον λεγόμενο διατροφικό «Traffic Light-Coded», ο οποίος στηρίζεται στην ίδια ακριβώς λογική σήμανσης με τα φανάρια της οδικής κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας το πράσινο χρώμα για όποιο επιβλαβές συστατικό βρίσκεται σε χαμηλή και ασφαλή περιεκτικότητα, το πορτοκαλί για εκείνο που είναι μεταξύ των ορίων υγιεινής διατροφής και το κόκκινο για όποιο βρίσκεται σε ποσοστό που μπορεί να βλάψει.
Έτσι, βλέποντας ένα προϊόν όπου το πράσινο κυριαρχεί γνωρίζουμε ότι είναι περισσότερο υγιεινό, όταν σε κάποιο άλλο υπερτερεί το πορτοκαλί γνωρίζουμε πως ισορροπεί μεταξύ υγείας και... απόλαυσης, και όταν το κόκκινο κάνει την παρουσία του αρκετά έντονη, καλό είναι να το αποφεύγουμε ή εν πάση περιπτώσει να κάνουμε μια πιο λελογισμένη κατανάλωσή του.
Με την νέα στρογγυλή χρωματιστή ετικέτα θα μπορεί ο καταναλωτής να πληροφορείται για την ποιότητα των τροφίμων, αναψυκτικών ακόμη και ποτών, με ένα τρόπο απολύτως κατανοητό καθώς, μέχρι τώρα, ακόμη και αν κάποιος είχε όραση... γερακιού και κατάφερνε να διαβάσει τα πολύ ψιλά γράμματα των συσκευασιών, δεν θα έβγαζε και κάποιο ιδιαίτερο συμπέρασμα αφού μέχρι τώρα, σε αυτά τα ψιλά γράμματα αναφέρονται κατά κανόνα δυσνόητοι για όποιον τουλάχιστον δεν έχει και... μεγάλη σχέση με τη χημεία.
Στην τρίχρωμη πίτα του «διατροφικού σηματοδότη» θα αναφέρεται η περιεκτικότητα λίπους, αλατιού, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και κυρίως θερμίδων, καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται στην υπ' αριθμόν ένα πάθηση των ανεπτυγμένων χωρών, η οποία εκτός των άλλων έχει κυριολεκτικά γονατίσει τα εθνικά συστήματα υγείας, ευθυνόμενη για τις περισσότερες σοβαρές ασθένειες.
Ήδη στη Βρετανία, πολλές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως (Tesco, Sainsbury, Marks & Spencer, Waitrose, Co-op), και κάποιους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων παγκοσμίως όπως η Nestle και αναψυκτικών όπως η PepsiCo, έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιήσουν στο εμπρός μέρος των συσκευασιών τους τον συγκεκριμένο χρωματικό κώδικα, βοηθώντας έτσι τον καταναλωτή να επιλέξει με πιο ορθά -από άποψη υγιεινής διατροφής- κριτήρια, κάτι που έτυχε εξαιρετικά θερμής υποδοχής από το κοινό και ειδικά τους ακτιβιστές και την ιατρική κοινότητα, δεδομένου ότι αποτελούσε ένα χρόνιο και πάγιο αίτημά τους. 
Μια καινούργια σήμανση θα μπει πολύ σύντομα στη ζωή μας, ένας νέος κώδικας που θα επιτρέπει, με μιά μονάχα ματιά, να γνωρίζουμε πόσο καλό ή πόσο ...σκουπίδι είναι τελικά αυτό που αποφασίζουμε να αγοράσουμε και τελικά και να καταναλώσουμε. 

Πρόκειται για τον λεγόμενο διατροφικό «Traffic Light-Coded», ο οποίος στηρίζεται στην ίδια ακριβώς λογική σήμανσης με τα φανάρια της οδικής κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας το πράσινο χρώμα για όποιο επιβλαβές συστατικό βρίσκεται σε χαμηλή και ασφαλή περιεκτικότητα, το πορτοκαλί για εκείνο που είναι μεταξύ των ορίων υγιεινής διατροφής και το κόκκινο για όποιο βρίσκεται σε ποσοστό που μπορεί να βλάψει.
Έτσι, βλέποντας ένα προϊόν όπου το πράσινο κυριαρχεί γνωρίζουμε ότι είναι περισσότερο υγιεινό, όταν σε κάποιο άλλο υπερτερεί το πορτοκαλί γνωρίζουμε πως ισορροπεί μεταξύ υγείας και... απόλαυσης, και όταν το κόκκινο κάνει την παρουσία του αρκετά έντονη, καλό είναι να το αποφεύγουμε ή εν πάση περιπτώσει να κάνουμε μια πιο λελογισμένη κατανάλωσή του.
Με την νέα στρογγυλή χρωματιστή ετικέτα θα μπορεί ο καταναλωτής να πληροφορείται για την ποιότητα των τροφίμων, αναψυκτικών ακόμη και ποτών, με ένα τρόπο απολύτως κατανοητό καθώς, μέχρι τώρα, ακόμη και αν κάποιος είχε όραση... γερακιού και κατάφερνε να διαβάσει τα πολύ ψιλά γράμματα των συσκευασιών, δεν θα έβγαζε και κάποιο ιδιαίτερο συμπέρασμα αφού μέχρι τώρα, σε αυτά τα ψιλά γράμματα αναφέρονται κατά κανόνα δυσνόητοι για όποιον τουλάχιστον δεν έχει και... μεγάλη σχέση με τη χημεία.
Στην τρίχρωμη πίτα του «διατροφικού σηματοδότη» θα αναφέρεται η περιεκτικότητα λίπους, αλατιού, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και κυρίως θερμίδων, καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται στην υπ' αριθμόν ένα πάθηση των ανεπτυγμένων χωρών, η οποία εκτός των άλλων έχει κυριολεκτικά γονατίσει τα εθνικά συστήματα υγείας, ευθυνόμενη για τις περισσότερες σοβαρές ασθένειες.
Ήδη στη Βρετανία, πολλές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως (Tesco, Sainsbury, Marks & Spencer, Waitrose, Co-op), και κάποιους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων παγκοσμίως όπως η Nestle και αναψυκτικών όπως η PepsiCo, έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιήσουν στο εμπρός μέρος των συσκευασιών τους τον συγκεκριμένο χρωματικό κώδικα, βοηθώντας έτσι τον καταναλωτή να επιλέξει με πιο ορθά -από άποψη υγιεινής διατροφής- κριτήρια, κάτι που έτυχε εξαιρετικά θερμής υποδοχής από το κοινό και ειδικά τους ακτιβιστές και την ιατρική κοινότητα, δεδομένου ότι αποτελούσε ένα χρόνιο και πάγιο αίτημά τους. 

Το νέο σύστημα σήμανσης δεν έχει σκοπό να δαιμονοποιήσει κάποια τρόφιμα ή ποτά, ωστόσο δείχνει να αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει πόσο θρεπτικό, υγιεινό ή ακόμη και επιβλαβές για την υγεία του είναι το προϊόν που ετοιμάζεται να βάλει στο καλάθι του, και κυρίως με μια απλή ματιά χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε κάποιο λεξικό όρων που ποτέ του δεν κατανόησε.
«Οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν υπογράψει δεχόμενες να υιοθετήσουν τη νέα ετικέτα, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των τροφίμων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε με εξαιρετική ικανοποίηση ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας.
Έκπληξη ωστόσο έχει προκαλέσει η απόφαση της Coca-Cola να μην συμμετάσχει στη συγκεκριμένη προσπάθεια, καθώς η ίδια στις καμπάνιες της διατείνεται πως θέλει να αποτελεί «μέρος της λύσης στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας», κάτι που τελικά δεν φαίνεται και να το πολυπιστεύει...

Το νέο σύστημα σήμανσης δεν έχει σκοπό να δαιμονοποιήσει κάποια τρόφιμα ή ποτά, ωστόσο δείχνει να αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει πόσο θρεπτικό, υγιεινό ή ακόμη και επιβλαβές για την υγεία του είναι το προϊόν που ετοιμάζεται να βάλει στο καλάθι του, και κυρίως με μια απλή ματιά χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε κάποιο λεξικό όρων που ποτέ του δεν κατανόησε.
«Οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν υπογράψει δεχόμενες να υιοθετήσουν τη νέα ετικέτα, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των τροφίμων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε με εξαιρετική ικανοποίηση ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας.
Έκπληξη ωστόσο έχει προκαλέσει η απόφαση της Coca-Cola να μην συμμετάσχει στη συγκεκριμένη προσπάθεια, καθώς η ίδια στις καμπάνιες της διατείνεται πως θέλει να αποτελεί «μέρος της λύσης στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας», κάτι που τελικά δεν φαίνεται και να το πολυπιστεύει..

Η αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης άναψαν το πράσινο φως έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος με τον οποίο... αναγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι πληροφορίες στα φρούτα που πωλούνται στα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ. Σήμερα χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητες ετικέτες. Η ΕΕ αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση λέιζερ με τα οποία θα «τυπώνονται» πάνω στην φλούδα των φρούτων τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με αυτά.

Τα τατουάζ

Η τεχνολογία για την εκτύπωση των στοιχείων των φρούτων πάνω στην φλούδα τους με λέιζερ αναπτύχθηκε από την ισπανική εταιρία Laser Food πριν από 4 χρόνια. Ομως κάποιες χημικές ουσίες (οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου κ.α) που χρησιμοποιούνται σε αυτή την τεχνική έκανε επιφυλακτικές τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές στο να επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση της.

Η εταιρεία όμως επέμεινε και μετά από τριετείς διαβουλεύσεις η ΕΕ έδωσε τελικά την έγκριση της και μάλιστα η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Ετσι από τις 23 Ιουνίου οι εταιρείες εμπορίας φρούτων μπορούν να ξεκινήσουν να τους κάνουν… τατουάζ.

Σε πρώτη φάση τα τατουάζ θα γίνονται σε εσπεριδοειδή, πεπόνια και ρόδια. Εκτός από τα συνήθη δεδομένα (barcodes, τόπος προέλευσης, βάρος, τιμή κ.λπ.) η νέα τεχνική με τα τατουάζ θα επιτρέπει στους εμπόρους και τους προμηθευτές να γνωρίζουν τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει κάθε φρούτο και πού τελικά πουλήθηκε..

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΕΕ ,14/6/13

Οι κανόνες σχετικά με τη σήμανση και το περιεχόμενο του βρεφικού γάλακτος καθώς και τα τρόφιμα για άτομα με ειδικές ιατρικές ανάγκες θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές και να είναι σαφέστεροι για τη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το ΕΚ την Πέμπτη και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο. Οι ειδικοί αυτοί κανόνες θα καλύπτουν επίσης τη δυσανεξία στη γλουτένη και ορισμένες δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες.

Η νέα νομοθεσία θα αντικαταστήσει αρκετά από τα υφιστάμενα νομοθετήματα, ώστε να εκσυγχρονιστεί και αποσαφηνιστεί μία σειρά κανόνων οι οποίοι καλύπτουν προϊόντα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1-2% της συνολικής αγοράς τροφίμων. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας προτάθηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αρχές όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ των τροφίμων για συνήθη κατανάλωση και εκείνων για συγκεκριμένες ομάδες.

Η έκθεση, που συνέταξε η Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) εγκρίθηκε με ψήφους 603 υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές.
Οι κανόνες σχετικά με τη σήμανση και το περιεχόμενο του βρεφικού γάλακτος καθώς και τα τρόφιμα για άτομα με ειδικές ιατρικές ανάγκες θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές και να είναι σαφέστεροι για τη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το ΕΚ σήμερα και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο. Οι ειδικοί αυτοί κανόνες θα καλύπτουν επίσης τη δυσανεξία στη γλουτένη και ορισμένες δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες.
Η νέα νομοθεσία θα αντικαταστήσει αρκετά από τα υφιστάμενα νομοθετήματα, ώστε να εκσυγχρονιστεί και αποσαφηνιστεί μία σειρά κανόνων οι οποίοι καλύπτουν προϊόντα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1-2% της συνολικής αγοράς τροφίμων. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας προτάθηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αρχές όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ των τροφίμων για συνήθη κατανάλωση και εκείνων για συγκεκριμένες ομάδες.
Η έκθεση, που συνέταξε η Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) εγκρίθηκε με ψήφους 603 υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές.


Βρεφικά γάλατα

Στο μέλλον, η σήμανση όλων των τύπων γάλακτος για βρέφη έως 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας) δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει εικόνες βρεφών ή εικόνες που "εξιδανικεύουν τη χρήση" του προϊόντος, λέει το κείμενο.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την τρέχουσα περίπλοκη νομική κατάσταση που αφορά τα γάλατα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 36 μηνών (τα λεγόμενα "γάλατα ανάπτυξης") και να προτείνει νέους κανόνες γι' αυτά εάν χρειαστεί.

.

Δυσανεξία στη γλουτένη

Ειδικοί κανόνες σήμανσης σχετικά με τη γλουτένη πρόκειται επίσης, να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία αυτή. Τα τρόφιμα που προορίζονται για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη των οποίων η περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 100 mg/kg μπορεί να φέρουν τη σήμανση "πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης", ενώ εκείνα των οποίων η περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg μπορεί να φέρουν τη σήμανση "χωρίς γλουτένη".


Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μελέτη με σκοπό την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικών κανόνων για τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Ενδείξεις αδυνατίσματος

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό ισχυρισμών που αφορούν το αδυνάτισμα στις ετικέτες των προϊόντων διατροφής. Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να καλύπτουν δίαιτες που προορίζονται να αντικαταστήσουν την ημερήσια πρόσληψη τροφής ενός ατόμου ή αυστηρές δίαιτες για παχύσαρκα άτομα. Αυτά περιλαμβάνουν "δίαιτες χαμηλών θερμίδων" (800-1,200 θερμίδες ανά ημέρα) και "δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων" (400-800 θερμίδες).
Οι ενδείξεις στα τρόφιμα που προορίζονται για το γενικό πληθυσμό θα πρέπει να ρυθμίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό του 2006 σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Τα γονίδια μπορεί να μην είναι πανάκεια, όπως φαίνεται όμως ρυθμίζουν πολλά περισσότερα από όσα εκτιμούσαμε πως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, την οποία παρουσίασαν ολλανδοί επιστήμονες, εντοπίσθηκε η γονιδιακή μετάλλαξη που κάνει τις γυναίκες να παίρνουν εύκολα περισσότερα – κατά μέσον όρο οκτώ – κιλά.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, την οποία πιστεύεται ότι φέρει μία στις τρεις γυναίκες, τροφοδοτεί την ανάπτυξη λιπώδους ιστού και έτσι αυξάνει δυόμισι φορές τις πιθανότητες των φορέων να παχύνουν.
Στους άνδρες δεν έχει την ίδια επίδραση. Ωστόσο οι επιστήμονες αναφέρουν πως και εκείνοι έχουν το δικό τους «γονίδιο της παχυσαρκίας», το οποίο τους ωθεί να υπερκαταναλώνουν παχυντικά φαγητά.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στο Λίβερπουλ.





Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών πιστεύεται ότι έχουν «μεταλλαγμένο» ένα τμήμα του DNA τους, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού και αυξάνει κατά 2,5 φορές τις πιθανότητες σε όσες το έχουν, να βάζουν εύκολα κιλά.


Οι άντρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν επίσης το δικό τους «παχυντικό γονίδιο», που τους κάνει να πέφτουν με τα μούτρα στις υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές.
Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο της ελπίδας για νέα πειράματα, που θα ξεχωρίσουν εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να «χάσουν τη μάχη με τη ζυγαριά τους» χάρη σε γονιδιακούς παράγοντες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ μελέτησαν και ανέλυσαν το DNA πάνω από 5.000 ανδρών και γυναικών για διάστημα 10 ετών, για να εντοπίσουν τα γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία.
Ανακάλυψαν ότι ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, το MMP2, υπήρχε μόνο στις γυναίκες –και όχι στους άντρες- που έβαζαν κιλά.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Freek Bouwman, τουλάχιστον το 30% των γυναικών φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο.
Για τον καθηγητή John Wilding από την βρετανική εταιρεία για τη μελέτη της παχυσαρκίας, ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν πρέπει κανείς να ρίχνει όλη την ευθύνη στα γονίδια. «Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τι τρώνε. Μπορεί να μην μπορείς να αλλάξεις τα γονίδιά σου, όμως σίγουρα μπορείς να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες».


Οπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρέεκ Μπόουμαν από το Ιδρυμα Ερευνας Διατροφής και Τοξικολογίας του Μάαστριχτ (NUTRIM), οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μία δεκαετία 4.662 εθελοντές, καταγράφοντας τις διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος τους.
Στο τέλος της δεκαετίας επέλεξαν δύο ομάδες: μία που είχε διατηρήσει σχεδόν σταθερό το βάρος της (απαρτιζόταν από 259 εθελοντές, οι οποίοι πήραν ή έχασαν λιγότερο από 2 κιλά) και μία που πήρε πολύ βάρος (237 εθελοντές που πήραν πάνω από 8 κιλά στη διάρκεια της δεκαετίας).
Οι ερευνητές υπέβαλαν σε γενετικές εξετάσεις τους εθελοντές που είχαν διαλέξει για να εξετάσουν εάν έφεραν ορισμένες μεταλλαγές στα γονίδια ACE, FTO, AKR1C2, TIMP4 και MMP2, οι οποίες σε προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετισθεί με το βάρος ή με τη ρύθμισή του.
Οπως διαπίστωσαν, μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο MMP2 ήταν πολύ συχνή στις γυναίκες που είχαν παχύνει ενώ στους άνδρες που είχαν παχύνει εντοπίσθηκε συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου FTO.

Η μεταλλαγή του MMP2 εντοπίσθηκε σε μία στις τρεις εθελόντριες που πάχυναν, ενώ οι άνδρες-φορείς του μεταλλαγμένου FTO είχαν 87% πιθανότητες να παχύνουν.
Το γονίδιο FTO, το οποίο αποκαλείται και γονίδιο του junk food, αυξάνει τη λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη, με αποτέλεσμα οι άνδρες που το φέρουν να καταναλώνουν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες περισσότερες σε κάθε τους γεύμα.
Οπως εξήγησε ο δρ Μπόουμαν, τα γονίδια της παχυσαρκίας μπορεί να είναι διαφορετικά στα δύο φύλα επειδή ελέγχονται από τις ορμόνες του φύλου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι «γονιδιακοί πολυμορφισμοί» στα FTO και MMP2 «μπορεί να αποτελούν προάγγελους αύξησης του σωματικού βάρους σε διάστημα μιας 10ετίας».

Για τους άνδρες
Το γονίδιο που επιφέρει την «καταδίκη» των γυναικών μπορεί οι άνδρες να μην το φέρουν, έχουν όμως και αυτοί το δικό τους γονίδιο έσπευσαν να διευκρινίσουν οι ερευνητές. Για τους άνδρες, η ελαττωματική έκδοση του γονιδίου που ονομάζεται FTO τους αναγκάζει να πάρουν περισσότερα από έξι κιλά.
Το γονίδιο αυτό έχει την προσωνυμία «γονίδιο του junk food» και η «δουλειά» του είναι να αυξάνει την όρεξη για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Οπως έχουν αποκαλύψει οι ειδικοί, οι άνδρες που είναι φορείς του εν λόγω γονιδίου κατά μέσον όρο καταναλώνουν 100 θερμίδες περισσότερες από αυτούς που δεν το έχουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει οι επιστήμονες, το επιπλέον φαγητό που καταναλώνουν φθάνει τις 2.100 θερμίδες ή τρία επιπλέον γεύματα σε μία εβδομάδα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα γονίδια FTO και MPP2 δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένο φύλο, επειδή ελέγχονται από τις ορμόνες του σεξ, δηλαδή την τεστοστερόνη για τους άνδρες και την προλακτίνη για τις γυναίκες, όπως αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας.
Οι σύνεδροι ανέφεραν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην κατανόηση και στην ταυτοποίηση των ανθρώπων που βάζουν την επόμενη ημέρα τα κιλά που έχουν χάσει με αρκετή προσπάθεια της προηγούμενες.
Ο καθηγητής Τζον Ουίλντινγκ, από την Εταιρεία Μελέτης Παχυσαρκίας της Βρετανίας, έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αποκλειστικά τα γονίδια για την υπερφαγία και τη μη απώλεια βάρους. Θα πρέπει να ενδιαφέρονται για το τι και πόσο καταναλώνουν. Και εάν δεν τα καταφέρνουν να βρουν τρόπους να αλλάξουν τη διατροφική τους συμπεριφορά».

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΩΤΟΥ...ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΓΩΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΟΣ

Όσοι ψωνίζετε "παγωτά" από περίπτερα και super market, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο. Όλες οι εταιρείες κοροϊδεύουν τους καταναλωτές κανονικά. Μιλάμε για μεγάλη απάτη...Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές.

Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.
Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- "παγωμένο γλύκισμα". Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα:

Η διαφορά είναι τεράστια... Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού). Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς κόπο...

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:

  1. Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.
  2. Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.
Θα πρέπει δηλαδή ,τα παγωτά ,σύμφωνα με τον ΚΤΠ,να φτιάχνονται από φρέσκο γάλα (για αυτό και η διαφορά γεύσης με το ιταλικό Gelato) και όχι με σκόνη αποβουτυρωμένου και μαργαρίνες..
Σύμφωνα με το άρθρο 137/2005 του ΚΤΠ ,
(α) "Παγωτά", νοούνται προϊόντα που παρασκευάζονται με ανάμιξη είτε γάλακτος από τα είδη και κατηγορίες που αναφέονται στα άρθρα 79 και 80 του Κώδικα Τροφίμων και σε συνδυασμό μεταξύτους, είτε χυμού φρούτων με φυσική γλυκαντική ύλη και άλλες ύλες που ρητά διαλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο, μετά από πήξη με ψύξη της μάζας αυτής που έχει ομοιογενοποιηθεί.
"Παγωτά με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα επιτρέπεται να περιέχουν γλυκαντικά (Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 950, Ε 951, Ε 954, Ε 955, Ε 957, Ε 959, Ε 962) σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων."
(β) Γάλα σε σκόνη επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο στις ρητά κατονομαζόμενες περιπτώσεις, που διαλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου.
(γ) Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των παγωτών, πρέπει να έχει υποστεί θερμιδική επεξεργασία ή να προέρχεται από πρόσφατο άρμεγμα, καλά βρασμένο.
(δ) Οι οργανοληπτικοί χαρακτήρες των παγωτών πρέπει να είναι άμεμπτοι και να μη παρέχουν ενδείξεις ατελούς επεξεργασίας ή χρησιμοποίησης, για την παρασκευή τους, μειονεκτικών ή αλλοιωμένων πρώτων υλών.
(ε) Απαγορεύεται η ανάπηξη παγωτού που έχει λυώσει από οποιαδήποτε αιτία. (στ) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία μαγειρικού αλατιού ή τεμαχιδίων πάγου.
(ζ) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία βαριών μετάλλων, όπως αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου, βαρίου, χαλκού κ.λ.π.
(η) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία κάθε ουσίας που δεν προέρχεται από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους. (θ) Απαγορεύεται η διάθεση στην κατανάλωση παγωτών που δεν πληρούν τους όρους υγιεινού τροφίμου, όπως καθορίζεται αυτό από τις Υγειονομικές Διατάξεις. (ι) Επιτρέπεται ο αρωματισμός των παγωτών με αβλαβείς αρωματικές ύλες, εφόσον αυτές δεν είναι ικανές να προκαλέσουν τεχνητή χρώση αυτών ή δεν προστίθενται με τον σκοπό κάλυψης μειονεκτικής οσμής, προερχομένης από οποιαδήποτε αιτία.
(ια) Επιτρέπεται η χρώση με τις χρωστικες και τους όρους του παραρτήματος V, μέρη 1 και 2 του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων καθώς και με τη χρωστική Ε 160β Ανάττο σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου. (ιβ) Απαγορεύεται η προσθήκη στα παγωτά κάθε ξένης προς το λίπος του γάλακτος λιπαρής ύλης, με εξαίρεση την φυσικώς ενυπάρχουσα στον κρόκο των αυγών, το κακάο, τη σοκολάτα και τον καφέ, εφόσον αυτά χρησιμοποιήθηκαν. (ιγ) Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση καφέ, κακάο και σοκολάτας, τα οποία πληρούν τους όρους των σχετικών Κεφαλαίων του παρόντος Κώδικα, για την παρασκευή ορισμένων ειδών παγωτών, τα οποία ρητώς κατονομάζονται στο παρόν άρθρο. (ιδ) Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος Ι του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων, σύμφωνα με την αρχή του quantum satis.
Επίσης επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους αντίστοιχους όρους.
- Φωσφορικά Ε 338, Ε 339, Ε 340, Ε 341, Ε 343, Ε 450, Ε 451, Ε 452 - Αλγινική προπανοδιόλη - 1,2 Ε 405 σε παγωτά με βάση το νερό. Πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνες (polysorbates) Ε 432, Ε 433, Ε 434, Ε 435, Ε 436. Πολυόλες Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967
- Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη Ε 473, σακχαρογλυκερίδια Ε 474 - Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη - 1,2 Ε 477.
- Σορβιτάνες Ε 491, Ε 492, Ε 493, Ε 494, Ε 495
- Πυριτικά Ε 551, Ε 552, Ε 553α, Ε 553β, Ε 554, Ε 555, Ε 556, Ε 559 σε προϊόντα σε σκόνη για παρασκευή παγωτών.
(ιε) Κάθε είδος παγωτού πρέπει να παρασκευάζεται αυτούσιο. (ιστ) Τα παγωτά διακρίνονται στις πιο κάτω κατηγορίες:
1) Παγωτό Κρέμα
2) Παγωτό Γάλακτος
3) Παγωτό Καϊμάκι
4) Παγωτό Φρούτων-Γρανίτες
5) Παγωτά ειδικού τύπου (κασσάτα, σπέσιαλ, παρφέ κ.λ.π.)
6) Παγωτά στιγμιαίας παρασκευής (χωνάκι)
7) Παγωτά σε ξυλάκια ή πλαστικά στηρίγματα
8) Παγωτά μέσα σε ζαχαρούχα δίπυρα (σε κώνους, σάντουίτς κ.λ.π).

Σύμφωνα με το άρθρο 84/1999 του ΚΤΠ ,ως επιδόρπιο (Dessert) χαρακτηρίζεται προϊόν έτοιμο προς βρώση, που παρασκευάζεται:
1) Από μία ή περισσότερες κατηγορίες γάλακτος που προβλέπονται από το άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων, 2) προϊόντα γάλακτος ή και συστατικά γάλακτος (πρωτεΐνη γάλακτος, λακτόζη) ή και μαγιά γιαουρτιού και στις δύο περιπτώσεις τα παραπάνω προϊόντα γάλακτος ή το γάλα σε αναλογία 75% τουλάχιστον κατά βάρος του τελικού προϊόντος αναγόμενο σε νωπό γάλα, 3) ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες, 4) σκόνη κακάο λιποπεριεκτικότητας 10% τουλάχιστον σε βούτυρο κακάο, σοκολάτα ή εκχύλισμα καφέ με ή χωρίς καφεΐνη, 5) χυμοί φρούτων με ή χωρίς ζάχαρη, ή τεμάχια φρούτων φρέσκα ή ζαχαρωμένα καθώς και προϊόντα με γλυκαντικές ύλες του άρθρου 131 ή και άλλες ύλες που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Τροφίμων με εξαίρεση τις πρόσθετες ύλες του Κεφαλαίου ΙΙΙ του παρόντα Κώδικα.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και τα κατεψυγμένα επιδόρπια, στην παρασκευή των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί και η ψύξη και διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
4. Στα προϊόντα της παραγράφου 3:

 Επιτρέπεται:
Ι. Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος Ι του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων, σύμφωνα με την αρχή του quantum satis. Επίσης επιτρέπονται πρόσθετα του παραρτήματος IV του εν λόγω άρθρου, σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους όρους του εν λόγω παραρτήματος: Φωσφορικά Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε343, Ε450, Ε451, Ε452, ηλεκτρικό οξύ Ε363,
κόμι καράγια Ε416, πολυόλες Ε420, Ε421, Ε953, Ε965, Ε966, Ε967, πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνες (polysorbates) Ε432, Ε433, Ε434, Ε435, Ε436, εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη Ε473, σακχαρογλυκερίδια Ε474, πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων Ε475, εστέρες λιπαρών οξέων με
προπανο-διόλη - 1,2 Ε477, στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο Ε481, στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο Ε482, τρυγικό στεατύλιο Ε483, σορβιτάνες Ε491, Ε492, Ε493, Ε494, Ε495, γλουταμινικά Ε620, Ε621, Ε622, Ε623, Ε624, Ε625, γουανυλικά Ε626, Ε627, Ε628, Ε629, ινοσινικά Ε630, Ε631, Ε632, Ε633, άλατα των 5΄-ριβοζονουκλεοτιδίων Ε634, Ε635, Konjac E425, θαυματίνη Ε957 (μόνο ως ενισχυτικό γεύσης).
ΙΙ. Η τεχνητή χρώση με τις φυσικές χρωστικές και τους όρους του Παραρτήματος V, μέρη 1 και 2 του άρθρου 35 του Κωδικα Τροφίμων και τη χρωστική Ε160β Ανάττο σύμφωνα με του όρους του Παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου. Επιτρέπεται επίσης ο χρωματισμός με αβλαβείς αρωματικές ύλες. ΙΙΙ. Η προσθήκη γλυκαντικών σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους όρους του παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων στα εξής προϊόντα: -Παρασκευάσματα με βάση το γάλα και τα παράγωγά του με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε420, Ε421, Ε953, Ε965, Ε966, Ε967, Ε950, Ε951, Ε952, Ε954, Ε959).

Απαγορεύεται:
Ι. Η προσθήκη συντηρητικών, εκτός από τα προερχόμενα από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, η ολική ή μερική αντικατάσταση
του βουτύρου γάλακτος με φυτικά λίπη, ή προσθήκη υποκατάστατων ή προϊόντων απομίμησης σοκολάτας.
Στα επιδόρπια που βασίζονται σε γαλακτοκομικά που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, επιτρέπεται η χρήση σορβικών Ε200, Ε202 και βενζοϊκών Ε210, Ε211, Ε212, Ε213, σε μέγιστο συνολικό ποσοστό χρήσης 300 mg/kg, σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος ΙΙΙ, Συντηρητικά και αντιοξειδωτικά του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων. ΙΙ. Η αναγραφή, εκτός από το εμπορικό όνομα, κάθε λέξης που να συμπίπτει με αυτή πρότυπου του Κώδικα Τροφίμων.

γ) Οι ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία, εκτός από αυτές που προβλέπονται από το άρθρο 11, του Κώδικα Τροφίμων, με τρόπο ευδιάκριτο, με στοιχεία ευανάγνωστα και ανεξίτηλα είναι οι εξής: Ι. Το είδος και το ποσοστό του περιεχομένου γάλακτος στο έτοιμο προϊόν. ΙΙ. Το επί τοις % ποσοστό λίπους
ΙΙΙ. Το επί τοις % ποσοστό ολικού στερεού υπολείμματος (Ο.Σ.Υ.) ή η υγρασία.
ΙV. Καταργείται.
V. Καταργείται.
δ) Οσες εγκρίσεις κυκλοφορίας σκευασμάτων επιδορπίων χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα, επειδή καλύπτονται με την απόφαση αυτή, παύουν να ισχύουν και ορίζεται εξάμηνη προθεσμία από τη δημοσίευση της παρούσας για να συμμορφωθούν μ' αυτή.
5. Επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση σκευασμάτων για την παρασκευή επιδορπίων και κατεψυγμένων επιδορπίων σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν πρώτες και πρόσθετες ύλες που επιτρέπονται στα προϊόντα αυτά. Η αναγραφή, εκτός από το εμπορικό όνομα, κάθε λέξης που να συμπίπτει με αυτή προτύπου του Κώδικα Τροφίμων απαγορεύεται.



Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα κωμικά.
Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα "παγωμένο γλύκισμα".

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ανησυχία από κρούσμα Μελιταίου Πυρετού στο Ηράκλειο Αττικής

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών ενημερώνει... τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τυριά, γάλα, γιαούρτι και λοιπά γαλακτοκομικά λόγω του κρούσματος μελιταίου πυρετού που εντοπίστηκε σε παιδί στο Ηράκλειο Αττικής.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών, ύστερα από ενημέρωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στις 24 Μαΐου και μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνου Μανιάτη, ήλεγξε το περιστατικό και διαπίστωσε ότι η μόλυνση του 7χρονου πιθανώς να προήλθε από την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο προμηθεύτηκε η οικογένεια του από συνεταιρισμό καταναλωτών.
Ο έλεγχος έδειξε ότι εργαστήριο παραγωγής που έπρεπε να παράγει και να διαθέτει –σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του-μόνο γιαούρτι , διέθετε στον συνεταιρισμό κατσικίσιο γάλα και τυρί χωρίς να έχει τη σχετική άδεια παραγωγής τους.
Η υπηρεσία, απευθύνθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για τον περαιτέρω έλεγχο του παραγωγού διότι η έδρα του εργαστηρίου αυτού βρίσκεται στα Σπάτα, ενώ τα προϊόντα που βρέθηκαν στο συνεταιρισμό κατασχέθηκαν ως ύποπτα για τη μετάδοση της νόσου.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών, συνιστά στους καταναλωτές:
Α) τα προϊόντα που αγοράζουν θα πρέπει να προέρχονται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και να φέρουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο σημάνσεις. (όνομα προϊόντος, πλήρη στοιχεία παραγωγού, ημερομηνία παραγωγής-λήξης του προϊόντος, συστατικά, ειδικές συνθήκες συντήρησης και τους κωδικούς εγκατάστασης).
Β)τα προϊόντα που αγοράζουν να προέρχονται από καταστήματα που έχουν τις απαραίτητες άδειες, να συντηρούνται σε ψυχόμενες προθήκες ή ψυγεία και γενικότερα σε κατάλληλες για το προϊόν συνθήκες.

Κωνσταντίνος Μανιάτης: “Θα συνεχίσουμε τους συστηματικούς ελέγχους”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης δήλωσε: «Η πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και η διακίνηση ασφαλών τροφίμων είναι υποχρέωση όλων των επιχειρηματιών.
Η Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής ενημερώνει τους πολίτες ότι θα συνεχίσει με συστηματικό τρόπο τους ελέγχους καθώς η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί γι αυτή ύψιστη προτεραιότητα».

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ,ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου (Pistacia Lentiscus var. Chia).  Η έκκριση αυτή προκαλείται με χάραγμα του σχίνου από αιχμηρό εργαλείο. Η Μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα. Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού για να στερεοποιηθεί σε ακανόνιστα σχήματα μετά την πάροδο 15-20 ημερών. Η μορφή της, αφού στερεοποιηθεί, είναι κρυσταλλική και η αρχική της γεύση είναι μάλλον πικρή, για να φύγει σύντομα, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα που της προσδίδει μοναδικότητα.

 Ο βαθμός σκληρότητας της Μαστίχας εξαρτάται από την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, τον χρόνο έκθεσής της στην φύση, καθώς και το μέγεθος που έχει το δάκρυ. Όταν η ροή της Μαστίχας είναι συνεχής, το δάκρυ είναι μεγάλο και σχετικά μαλακό, ενώ η μη συνεχής ροή, αποδίδει μικρό δάκρυ, αλλά μεγαλύτερης σκληρότητας.
 Η Μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), βάσει του υπ’ αριθμ. 123/1997 Κανονισμού (L0224/24-1- 97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει  καταχωρηθεί  στον σχετικό Κοινοτικό Κατάλογο των Προϊόντων Π.Ο.Π.* 


*Ως Π.Ο.Π χαρακτηρίζεται το προϊόν, του οποίου τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον,  ενώ η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία του λαμβάνουν χώρα σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Σύμφωνα με τον παραπάνω κανονισμό η Μαστίχα Χίου προστατεύεται από την πώληση οιασδήποτε ανταγωνιστικής απομίμησης που θα υπεξαιρούσε τη φήμη της Ονομασίας Προέλευσης.

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ....

Η  Μαστίχα της Χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη στην κοσμετολογία, για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Συμμετείχε ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και ιατροσόφια, που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στις διεθνείς φαρμακοποιίες. Έχει επίσης καταγραφεί στη διάρκεια των αιώνων, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της στην υγεία του ανθρώπου και τη συμβολή στην ανακούφιση από διάφορες ασθένειες.

 Στη σύγχρονη εποχή, η επιστημονική κοινότητα, έστω και με καθυστέρηση, αλλά με ορθές και επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους, έρχεται να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει τις ευεργετικές δράσεις της Μαστίχας Χίου. 
Αντιοξειδωτική δράση: οι πολυφαινόλες και μερικά από τα τερπένια είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύουν τον οργανισμό από τις οξειδώσεις.
Δράση κατά της αθηροσκλήρωσης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων: στις μέρες μας, είναι έντονο το επιστημονικό ενδιαφέρον για τα φυσικά αντιοξειδωτικά, ως παράγοντες προστασίας από την αθηροσκλήρωση,. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες λόγω της σύνθεσης τους παρέχουν προστασία ενάντια στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών αποτρέποντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων. Η παρουσία φαινολικών μορίων, τερπενικών ενώσεων, καθώς και φυτοστερολών στη μαστίχα της Χίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα συστατικά αυτά δρουν ενάντια στην οξείδωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη για την αντιοξειδωτική δράση της. Σημαντική είναι η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη, της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων.
Αντιφλεγμονώδης δράση: στο ελεανολικό οξύ της μαστίχας αποδίδεται η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της. Η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροϊδες.
Δράση κατά της δυσπεψίας: εφαρμόστηκε μελέτη όπου εξετάστηκε η επίδραση της μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεπτικά ενοχλήματα. 54 ασθενείς έλαβαν 1 γραμμάριο μαστίχας επί τρεις εβδομάδες, ενώ ο ίδιος αριθμός ασθενών έλαβε εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα και σ' αυτή την περίπτωση ήταν θεαματικά, το 75% των ασθενών που έλαβαν μαστίχα είχαν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων, ενώ μόνο 41% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο είχαν ύφεση των συμπτωμάτων.
Δράση κατά της τερηδόνας: η μαστίχα της Χίου συνδυάζει στη σύνθεσή της διάφορους παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας. Η μάσησή της διεγείρει μηχανικά τη ροή του σάλιου. Η διέγερση της σιαλικής λειτουργίας επιτυγχάνεται επίσης με τα γευστικά ερεθίσματα που προκαλεί χάρη στην αρωματική φυσική ρητίνη που περιέχει και στις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες. Η φυσική μαστίχα δεν περιέχει ουσίες που οδηγούν σε παραγωγή οξέων από την οδοντική πλάκα. Τα υποκατάστατα σακχαρόζης που χρησιμοποιούνται, η σορβιτόλη, η μανιτόλη και η ξυλιτόλη, είναι «φιλικές για τα δόντια» γλυκαντικές ουσίες και έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε μελέτες πρόληψης της τερηδόνας.
Αντικαρκινική δράση: το μαστιχέλαιο παρεμποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλει τη διαδικασία της αγγειογένεσης, σ’ αυτά τα αποτελέσματα κατέληξαν επιστήμονες. Το μαστιχέλαιο προκαλεί ελάττωση της έκκρισης του "VascularEndothelialGrowthFactor, ενός πολύ σημαντικού προ-αγγειογενετικού παράγοντα, από τα καρκινικά κύτταρα, παρεμποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του αγγειακού ενδοθηλίου και αναστέλλει τη δημιουργία νέων αγγείων τόσο invitro όσο και invivo. Τα αποτελέσματα των επιστημόνων υποστηρίζουν τη χρησιμότητα του μαστιχελαίου στην πρόληψη του καρκίνου, σαν ένα φυσικό διατροφικό πρόσθετο με ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και να παρεμποδίζει την αγγειογένεση.
Αντιμικροβιακή δράση: σημαντική ερευνητική δραστηριότητα έχει πραγματοποιηθεί γύρω από την αντιμικροβιακή δράση του αιθέριου ελαίου της μαστίχας. Στις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, διερευνάται ο περιορισμός του ρυθμού αύξησης αλλά και η θανάτωση μικροβίων, βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών, όταν στα υποστρώματα ανάπτυξης έχει προστεθεί μαστιχέλαιο. Τα συμπεράσματα των μελετών, επιβεβαιώνουν τη σημαντική αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση του μαστιχελαίου, γεγονός που ενθαρρύνει την αξιοποίηση του ως συστατικό φαρμακευτικών και άλλων σκευασμάτων προστασίας και περιποίησης.
Επουλωτική δράση: τα αποτελέσματα σχετικών δημοσιεύσεων αποκαλύπτουν ότι η μαστίχα Χίου παρουσιάζει άριστες επουλωτικές και συγκολλητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στο δέρμα, όπως άλλα κοινά επουλωτικά.Η μοναδική αυτή φυσική ρητίνη χρησιμοποιείται ήδη πολύ συχνά ως συστατικό σε επιδέσμους, έμπλαστρα, επιθέματα και σε άλλα επουλωτικά μέσα, που εφαρμόζονται για την προστασία και επούλωση τραυμάτων ή μετεγχειρητικών τομών.
 

Αναμφισβήτητα η μοναδικότητα της μαστίχας Χίου οφείλεται στις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες της, στην παγκόσμια αποκλειστικότητα του γενέθλιου τόπου που αφορά στην παραγωγή της και στο σπάνιο άρωμα της. Όμως η μοναδικότητα αυτή ενισχύεται από την πολύ-χρηστικότητα της και το γεγονός ότι αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στην κουλτούρα διαφορετικών λαών και πολιτισμών ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μαστίχα Χίου έχει εκτεταμένες εφαρμογές και χρήσεις αποτελώντας πηγή έμπνευσης στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, στην φαρμακευτική και  χημική βιομηχανία και στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων.