Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά
  • Πορτοκαλοκίτρινο φρούτο
  • Ιδιαίτερα σαρκώδες
  • Χυμώδες
  •  Με πλούσια γλυκιά γεύση 
 Ζουμερό, δροσιστικό, χρωματιστό, λαχταριστό, το καλοκαιρινό φρούτο αυτό αποτελει την τέλεια λιχουδιά και παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό μας ανεκτίμητα οφέλη.Το βερίκοκο είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το χρυσαφί- πορτοκαλί χρώμα του και η βελούδινη επιφάνειά του, το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς.

 Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Παγκοσμίως την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουν οι Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα η Καλιφόρνια, ενώ ακολουθούν το Ιράν, η Κίνα, η Ισπανία, η Συρία και η Γαλλία. Η Ελλάδα κατέχει την 6η Θέση στην Ευρώπη με παραγωγή μεγαλύτερη από 40.000 τόνους το χρόνο.

To βερίκοκο έχει αρκετά οφέλη για την υγεία.



 1. Βελτιώνει την όραση: Μελέτες έχουν αποδείξει πως  κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων βερίκοκου τη μέρα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις πρωταρχικές αιτίες της απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους. Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α σε μεγάλη ποσότητα, που είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό, και αποτρέπει από την εμφάνιση καταρράκτη .

2. Βελτιώνει την πεπτική υγεία: Το βερίκοκο περιέχει φυτικές ίνες και βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και σε πολλές πεπτικές διαταραχές όπως η εκκολπωμάτωση  και oι αιμορροΐδες .

3. Προωθεί την υγεία της καρδιάς: Το βερίκοκο, περιέχει β-καροτένιο το οποίο βοηθά στη μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης  που μπορεί να οδηγήσει στην αρτηριοσκληρωση. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων,ενώ παράλληλα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Προωθεί την υγεία του δέρματος: Το βερίκοκο χρησιμοποιείται πολύ στη βιομηχανία της ομορφιάς. Η αγορά είναι γεμάτη από κρέμες, σαπούνια και ενυδατικά προϊόντα από βερίκοκο. Η περιεκτικότητα του φρούτου αυτού σε βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή και τα εξανθήματα και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως το κουκούτσι του βερίκοκου ασκεί αντικαρκινική δράση.

Ας δούμε τώρα , την θρεπτική του αξία,όπως δίδεται από το USDA.























Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ


Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

«H τροφή σου ας είναι το φάρμακό σου»
Ιπποκράτης
431 π.Χ.

Ορισμός διατροφής

Είναι η επιστήμη που μελετά την επίδραση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων στον ανθρώπινο οργανισμό.



Καλή Διατροφή

  •    Μέτρο
  •  Ισορροπία
  •  Ποικιλία

 
Παχυσαρκία σημαίνει :
      υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους  ,που δυσχεραίνει την υγεία του ανθρώπου

TA AITIA
ü Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
ü Διατροφική συμπεριφορά
ü Κληρονομικότητα
ü Ασθένειες
ü Εσφαλμένα πρότυπα και λανθασμένα διαφημιστικά μηνύματα από τα ΜΜΕ 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Γιατί τρώμε ?
Για να έχουμε ενέργεια - Για να είμαστε καλύτεροι στα μαθήματα και τα αθλήματα - 
Για να είμαστε δυνατοί –
Για να παίζουμε - Για να είμαστε υγιείς παιδιά και υγιείς ενήλικοι .
Που στοχεύουμε επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα για την διατροφή μας ?
Ø  Σε μια σωστή και υγιεινή διατροφή που καλύπτει τις ιδιαίτερες διατροφικές
 μας ανάγκες χωρίς να μας στερεί τα αγαπημένα μας τρόφιμα.
Ø  Η διατροφή μας να έχει μέτρο ισορροπία και ποικιλία.
Ø  Να διατηρούμε πάντα φυσιολογικό βάρος.


 



























Στην κορυφή της πυραμίδας είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο συχνά.
Όσο κατεβαίνουμε προς τη βάση αυξάνεται η συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων. 


v    Θα πρέπει να τρώμε καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά.
v    Προτιμούμε τα φρέσκα και εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
v    Είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε όπως είναι παρά
με τη μορφή χυμών, γιατί έτσι χάνουν τις φυτικές ίνες και ένα μεγάλο
 ποσοστό βιταμινών.
v    Προτιμούμε γαλακτοκομικά προϊόντα με λιγότερα λιπαρά.
v     Προτιμούμε το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο και τη μαργαρίνη.
v    Τρώμε 3 κύρια γεύματα την ημέρα και 2-3 σνακ (τοστ /φρούτο /ξηρούς καρπούς.
v     Τρώμε πάντα πρωινό.
v     Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά τα αλμυρά σνακ του εμπορίου υψηλών θερμίδων π.χ. πατατάκια, γαριδάκια κλπ –αποφεύγουμε /περιορίζουμε τα γλυκά με πολύ λίπος π.χ κρουασάν /κέικ /τούρτες κλπ. Στη θέση τους επιλέγουμε εξίσου νόστιμα τρόφιμα αλλά με υψηλή θρεπτική αξία, φτιαγμένα απ το σπίτι.


Το φυλλάδιο αυτό συντάχθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής μελέτης της φοιτήτριας του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Παπαγιάννη Όλγας. Επιβλέπων Καθηγητής:  Δρ Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης, Λέκτορας Διατροφής Ανθρώπου (ΠΔ 407/80)