Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΣΤΑΝΟ ,ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Μπορεί η γνωστή έκφραση να λέει τέρμα τα κάστανα, αλλά όποιος το είπε σίγουρα δεν αναφερόταν στην παρουσία τους στην διατροφή μας. Τώρα, ιδίως, που είναι η εποχή τους βάλτε τα στην καθημερινότητά σας και εκμεταλλευτείτε τη γευστική και τη διατροφική τους αξία....

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά, και αντί για λάδι με καρύδα ή καρότο με δείκτη προστασίας 27, ο αέρας, μου θυμίζει/μυρίζει ψητά κάστανα!Ο καστανάς ήταν εποχιακός πωλητής από τo χωριό. Τσουβάλιαζε την συμβία του στο τρένο, τσουβάλιαζε και τα κουτσούβαλα, τσουβάλιαζε και μερικά ρούχα, τσουβάλιαζε και τα κάστανα και κατέβαινε στην πόλη. Τους 2-3 μήνες που μένανε στην πόλη τους έβγαζαν στα περίχωρα σε κάποιο χαμόσπιτο. Από τα χαράματα σε ένα μεγάλο καζάνι έβραζε τα κάστανα με μπόλικο αλάτι για να είναι νόστιμα, τα έβαζε σε ένα καλάθι με χερούλι που είχε μέσα μία λινάτσα βρεγμένη για να μένει σταθερή η θερμοκρασία, τα σκέπαζε με μία άλλη βρεγμένη λινάτσα και ξεκίναγε τα πρωινά για τους δρόμους, τις πλατείες, τους σταθμούς, τα σχολεία.
-κάστανα ζεστά κάσταναααα!, έλα κόσμεεε πάρε, κάστα ζεστά κάστανα!

Τους θυμάμαι παλιά, στις γωνίες του κεντρικού δρόμου της πόλης μου τους καστανάδες. Μέσα στο καταχείμωνο, αξύριστοι, με ένα τριμμένο σακάκι, με σχισμένα γάντια, καθισμένοι σ' ένα σκαμνάκι και με την φουφού μπροστά τους ή κάποιο τρύπιο τενεκέ να ψήνουν τα χαραγμένα κάστανα! Η φουφού ήταν χωρισμένη σε τέσσερα τρίγωνα και σε κάθε τρίγωνο τοποθετούσε τα ψημένα κάστανα σύμφωνα με το μέγεθος ή την ποιότητα. Στον στρογγυλό τρυπητό δίσκο στο κέντρο έψηνε τα χαραγμένα κάστανα.
-Ένα χωνάκι σας παρακαλώ! και το χωνά
κι ήταν από εφημερίδα και τσουρούφλιζε τα χέρια μας και το πετάγαμε από το ένα χέρι στο άλλο!



Το κάστανο, είναι καρπός της Καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.Είναι ένας μοναδικός, αμυλούχος γλυκός καρπός με εξαιρετική γεύση και πλούσιο άρωμα, υψηλής θρεπτικής αξίας, τον οποίο μπορούμε να γευτούμε και να καταναλώσουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα.Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).

Ας δούμε ,τώρα, στον παρακάτω πίνακα τη διατροφική αξία του κάστανου

 


Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Επίσης, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο.



Είναι πλούσια πηγή του μονοακόρεστων λιπαρών, όπως ελαϊκό οξύ (18:1) και παλμιτελαϊκό οξύ (16:01).Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή βοηθούν τόσο στη μείωση της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) στο αίμα. Μια μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, ωμέγα-3, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τέλος, αποτελεί καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές.

Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, ομοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.


Συμπερασματικά, το κάστανο είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας, με σημαντικά διατροφικά οφέλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής βοηθώντας τον οργανισμό σε περιπτώσεις αναιμίας, ευερέθιστου εντέρου, διάρροιας αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων και πνευματικής απόδοσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου