Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑΥΡΙΝΗ-EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Οι αθλητές που προπονούνται σκληρά και συχνά, πολλές φορές παραπονούνται ότι «χάθηκε η δύναμή τους» και νιώθουν κόπωση. Επειδή τους τονίζεται συχνά να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών και να παίρνουν «καύσιμα» για να μειώσουν το αίσθημα κόπωσης, να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους και να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο ανάνηψης, η ιδέα ενός «ενεργειακού» ποτού – υγρά και ενέργεια μαζί σε μία συσκευασία – είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Έχοντας πλεόνασμα ενέργειας κάποιος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του, κάτι πολύ επιθυμητό από όλους και ιδιαίτερα από τα πιο δραστήρια άτομα. Ωστόσο, πέρα από ένα καλό επίπεδο υδάτωσης και επαρκή πρόσληψη ενέργειας μέσω της τροφής, ένας αθλητής χρειάζεται επαρκή ανάπαυση, τακτικά γεύματα και σνακ και τη βέλτιστη πρόσληψη υδατανθράκων που θα τον βοηθήσουν να νιώθει γεμάτος ενέργεια. Επιπλέον, είναι πιθανόν και άλλα στοιχεία να προκαλούν διακυμάνσεις σε διάφορους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, που να βοηθούν κάποιον να νιώθει καλά και γεμάτος ενεργητικότητα· αυτά τα στοιχεία μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την ενέργεια που λαμβάνεται μέσω της τροφής ή το επίπεδο υδάτωσης.


Αν εξαιρέσουμε το νερό, τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν ως ενεργειακά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες και καφεΐνη ως κύρια συστατικά – τους υδατάνθρακες για παροχή ενέργειας και την καφεΐνη για τη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης, μπορεί να περιέχουν διάφορα άλλα συστατικά (Πίνακας 1). Οι αθλητές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ενεργειακά ποτά δεν αποτελούν το καλύτερο υποκατάστατο υγρών και καυσίμων και μπορεί στην ουσία να μην προσφέρουν κανένα από τα οφέλη που ισχυρίζονται. Επιπλέον οι αθλητές πρέπει να ενημερώνονται για τα προϊόντα αυτά. Για παράδειγμα, μερικά ενεργειακά ποτά δεν περιέχουν τα συστατικά που ισχυρίζονται (Gurley et al., 2000), άλλα δεν αποτελούν καλό μέσο για την πρόσληψη υδατανθράκων όσον αφορά τη σχέση κόστους-οφέλους και ορισμένα προϊόντα μπορούν στην πραγματικότητα να βλάψουν την αθλητική απόδοση.

Γιατί αυτά τα «ενεργειακά» προϊόντα είναι τόσο ελκυστικά στους αθλητές; Για ορισμένους αθλητές που πρέπει να τα συνδυάσουν με το άθλημά τους, την καριέρα τους, το σχολείο τους και την προσωπική τους ζωή, το να βρουν χρόνο για τη βέλτιστη πρόσληψη τροφής και ποτού δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Για τους αθλητές αυτούς, η γρήγορη κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού συχνά θεωρείται ένας γρήγορος τρόπος να αναλώσουν επιπλέον ενέργεια για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μέρας, να αντισταθμίσουν την αίσθηση ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών, μετάλλων, βοτάνων ή κάποιων άλλων θρεπτικών συστατικών, να αυξήσουν την αντοχή τους, να επιταχύνουν την ανάνηψή τους μετά την άσκηση, να κάψουν λίπος, να αυξήσουν την άλιπη μυϊκή τους μάζα και να βελτιώσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία. Δυστυχώς, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά δεν ανταποκρίνονται σε τέτοιες υψηλές προσδοκίες. Το άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσει τα προϊόντα αυτά, τους ισχυρισμούς τους και θα προσφέρει οδηγίες και συμβουλές για τη σωστή χρήση τους από τους αθλητές.


Tα ενεργειακά ποτά είναι σκευάσματα ,διαθέσιμα στην αγορά από διαφορετικές επωνυμίες ,που όμως περιέχουν μεγάλη γκάμα ομοίων χημικών ουσιών,εκτός από τις φυσικές.Τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη σε μεγάλες συγκεντρώσεις και κρίνονται επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται με αλκοόλ ,διότι αυξάνουν

ü  Τους καρδιακούς παλμούς του καταναλωτή

ü  Την αρτηριακή πίεση

Καθώς υπάρχει κίνδυνος και εγκεφαλικών διαταραχών με επίπτωση την νοητική στέρηση.

 

Γι’αυτούς τους λόγους,λοιπόν τα ενεργειακά ποτά έγιναν αντικείμενο μελέτης ,κατά την πρακτική μας άσκηση στον ΕΦΕΤ,σε συνεργασία με την Όλγα την Αλεξάτου και τον Άκη τον Πετσόπουλο.

Ας εξετάσουμε πρώτα τις θετικές επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ
*     Αύξηση πνευματικής εγρήγορσης
*     Βελτίωση σωματικής κατάστασης και απόδοσης
*     Τόνωση και γενικότερη αύξηση των επιπέδων ενέργειας
*     Βελτίωση επιδόσεων σε μαθητές,φοιτητές,αθλητές
*     Αύξηση ικανότητας συγκέντρωσης
*     Αύξηση ψυχικής δύναμης

                                          Και τις αρνητικές τους επιδράσεις…

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ
*     Αιφνίδιος θάνατος
*     Διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος :ζάλη, αύξηση καρδιακών ,άγχος, τρέμουλο, αυπνία
*     Ερεθισμός του γαστρεντερικού σωλήνα: διάρροια, ναυτία, εμετός
*     Διαταραχές της ισορροπίας  ασβεστίου στον οργανισμό
*     Στην εγκυμοσύνη, παρεμπόδιση φυσιολογικής ανάπτυξης εμβρύου με κίνδυνο αποβολής

                                        

 

 

 

 

    ΤΑΥΡΙΝΗ: ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΜΙΝΟΞΥ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ

Αποτελεί ένα ελεύθερο αμινοξύ, και δεν περιλαμβάνεται στα 20 βασικά αμινοξέα.Βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό στους μύες,στον εγκέφαλο,στην καρδιά και το αίμα,ενώ παράγεται στη χολή.

Στον παρακάτω πίνακα , παρατίθενται οι θετικές και αρνητικές επιδράσεις της ταυρίνης στον οργανισμό.

 
 


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

  Προκαλείται διούρηση και κατ’επέκταση αφυδάτωση που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο

  Ταχυκαρδία

  Η Ταυρίνη δρα διεγερτικά αλλά αναστέλλει την κατασταλτική δρλαση της αιθανόλης ,προκαλώντας επικάλυψη της μέθης με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

!!! Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΊΝΑΙ ΔΟΣΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ!!!

 

ΛΟΙΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

·       Αργεντινή: Προτάθηκε απαγόρευση κατανάλωσης σε νυχτερινά κέντρα από τη Γερουσία

·       Ιρλανδία: Συστήνεται από την επιτροπή ασφάλειας τροφίμων η αναγραφή πως είναι ακατάλληλα για παιδιά κάτω των 16 ετών και η απαγόρευση πώλησης σε αθλητικά γεγονότα,καθώς και η απαγόρευση συνδυασμού των με το αλκοόλ.

·       Ολλανδία: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση σχετικά με την ασφάλεια τους και κρίθηκαν ακίνδυνα

·       Σουηδία: Απαγόρευση πώλησης τους σε παιδιά κάτω των 15 ετών ,και υποχρέωση για αναγραφή της πληροφορίας: όχι ανάμειξη με αλκοόλ

·       Ην.Βασίλειο: Το red bull είναι  επιτρεπόμενο στον γενικό πληθυσμό ,με απαγόρευση στα παιδιά κάτω των 16 ετών και σε άτομα ευαίσθητα στην καφείνη

 

ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ

ü  Η κατανάλωσή τους από εγκυμονούσες ή/και κατά την περίοδο του θηλασμού

ü  Η κατανάλωσή τους με αλκοόλη, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.

ü  Η κατανάλωσή τους κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία.

ü  Η πώληση των ενεργειακών ποτών σε χώρους όπου συχνάζουν έφηβοι και Παιδιά.

ü  Η αγορά ενεργειακών ποτών αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης μέσω διαδικτύου, η οποία είναι δυνατόν να  εγκυμονεί κινδύνους.

ü  Οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά.

 
 
Έτσι λοιπόν θα λέγαμε πως η έγκαιρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις στον οργανισμό ,συνιστά τη σωστή πρόληψη….


ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΣΟΥ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου