Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

«H τροφή σου ας είναι το φάρμακό σου»
Ιπποκράτης
431 π.Χ.

Ορισμός διατροφής

Είναι η επιστήμη που μελετά την επίδραση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων στον ανθρώπινο οργανισμό.



Καλή Διατροφή

  •    Μέτρο
  •  Ισορροπία
  •  Ποικιλία

 
Παχυσαρκία σημαίνει :
      υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους  ,που δυσχεραίνει την υγεία του ανθρώπου

TA AITIA
ü Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
ü Διατροφική συμπεριφορά
ü Κληρονομικότητα
ü Ασθένειες
ü Εσφαλμένα πρότυπα και λανθασμένα διαφημιστικά μηνύματα από τα ΜΜΕ 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Γιατί τρώμε ?
Για να έχουμε ενέργεια - Για να είμαστε καλύτεροι στα μαθήματα και τα αθλήματα - 
Για να είμαστε δυνατοί –
Για να παίζουμε - Για να είμαστε υγιείς παιδιά και υγιείς ενήλικοι .
Που στοχεύουμε επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα για την διατροφή μας ?
Ø  Σε μια σωστή και υγιεινή διατροφή που καλύπτει τις ιδιαίτερες διατροφικές
 μας ανάγκες χωρίς να μας στερεί τα αγαπημένα μας τρόφιμα.
Ø  Η διατροφή μας να έχει μέτρο ισορροπία και ποικιλία.
Ø  Να διατηρούμε πάντα φυσιολογικό βάρος.


 



























Στην κορυφή της πυραμίδας είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο συχνά.
Όσο κατεβαίνουμε προς τη βάση αυξάνεται η συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων. 


v    Θα πρέπει να τρώμε καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά.
v    Προτιμούμε τα φρέσκα και εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
v    Είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε όπως είναι παρά
με τη μορφή χυμών, γιατί έτσι χάνουν τις φυτικές ίνες και ένα μεγάλο
 ποσοστό βιταμινών.
v    Προτιμούμε γαλακτοκομικά προϊόντα με λιγότερα λιπαρά.
v     Προτιμούμε το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο και τη μαργαρίνη.
v    Τρώμε 3 κύρια γεύματα την ημέρα και 2-3 σνακ (τοστ /φρούτο /ξηρούς καρπούς.
v     Τρώμε πάντα πρωινό.
v     Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά τα αλμυρά σνακ του εμπορίου υψηλών θερμίδων π.χ. πατατάκια, γαριδάκια κλπ –αποφεύγουμε /περιορίζουμε τα γλυκά με πολύ λίπος π.χ κρουασάν /κέικ /τούρτες κλπ. Στη θέση τους επιλέγουμε εξίσου νόστιμα τρόφιμα αλλά με υψηλή θρεπτική αξία, φτιαγμένα απ το σπίτι.


Το φυλλάδιο αυτό συντάχθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής μελέτης της φοιτήτριας του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Παπαγιάννη Όλγας. Επιβλέπων Καθηγητής:  Δρ Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης, Λέκτορας Διατροφής Ανθρώπου (ΠΔ 407/80)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου