Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΦΕΤ: ΘΕΤΙΚΑ 36 ΔΕΙΓΜΑΤΑ-ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΛΟΓΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ


Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ελέγχων του ΕΦΕΤ για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ελήφθησαν συνολικά 288 δείγματα, που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως κρέας, κιμάς, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια και κεμπάπ.
Εξ αυτών, τα 251 ήταν αρνητικά και τα 36 θετικά.
efet-diadromh
Σημαντικά αποτελέσματα είχαν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σε εταιρείες παρασκευής και εμπορίας βοδινού κρέατος, αφού το 12,5% των τελικών προϊόντων διαπιστώθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές.
Ο ΕΦΕΤ, έλεγξε συνολικά 349 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 176 ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τα 26 catering, οι 63 εισαγωγείς, οι 70 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα 14 εστιατόρια, ενώ παράλληλα έλαβε και 36 δείγματα κρέατος και τα απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξακριβωθεί εάν περιείχαν φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), με τα 24 αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί να είναι αρνητικά.

Σημειώνεται ότι ένας μικρός αριθμός δειγμάτων που αφορά ελέγχους που προέκυψαν από καταγγελίες καταναλωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη.
 Η διαδρομή
Από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος, που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου, ήταν κατά βάση ηΡουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στην χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου