Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ- ΠΩΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Τα γαλακτοκομικά είναι από τα πιο θρεπτικά και σημαντικά προïόντα για την καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου με μεγάλα  οφέλη στην υγεία μας τόσο για την ανάπτυξη των οστών, την καλή κατάσταση των δοντιών, το δέρμα μας και το μεταβολισμό μας.
Πολλοί από εμάς όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη, λόγω έλλειψης λακτάσης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να την μεταβολίσουμε και να καταλήγουμε με φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, πόνους στην κοιλιά ή ακόμα και διάρροια! 
Η λακτόζη είναι ένα σύνθετο σάκζαρο (δισακχαρίτης) το οποίο βρίσκεται στο γάλα, στο βρεφικό γάλα σε σκόνη (φόρμουλα), στο μητρικό γάλα και στα γαλακτομικά προϊόντα. Η λακτάση είναι ένα ένζυμο το οποίο εντοπίζεται στο λεπτό έντερο και είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης σε απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) γλυκόζη και γαλακτόζη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της πέψης.

Τα επίπεδα του ενζύμου της λακτάσης στο σώμα ποικίλουν από άτομο σε άτομο ενώ η έλλειψη ακόμη και μέρους αυτού μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη . Όταν συμβαίνει αυτό, η λακτόζη παραμένει άπεπτη στο έντερο και στη συνέχεια διασπάται από τα βακτήρια που αποικούν σε αυτό, παράγοντας γαλακτικό οξύ και υδρογόνο σε αέρια μορφή που έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα δυσφορίας, τον μετεωρισμό, τα αέρια κτλ.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει παντελής απουσία του ενζύμου – οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν κάποια ποσότητα λακτάσης και έτσι κάποια γαλακτομικά προϊόντα ή μερική ποσότητα αυτών είναι ανεκτά από τον οργανισμό. Μόλις όμως γίνει υπέρβαση του ορίου αυτού, εμφανίζονται τα συμπτώματα.


Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες δίαιτες που αποκλείουν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μας προκειμένου να αλλάξει ο μεταβολισμός. Ας μην ξεχνάμε φυσικά και τους αποκλειστικά χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα από πεποίθηση.
Αυτά παραμένουν όμως πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες- στοιχεία απαραίτητα για την διατροφή μας. Πώς μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε;
Κατά κύριο λόγο το ασβέστιο μπορούμε να το βρούμε εναλλακτικά στο μπρόκολο, στις λαχανίδες, στα όσπρια, στα αποξηραμένα φρούτα, στο σουσάμι, καθώς και στις σαρδέλες.
Ο φώσφορος, υπάρχει άφθονος στα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα όσπρια. Το κάλιο, το βρίσκουμε στο αβοκάντο, στις μπανάνες, στα αποξηραμένα φρούτα, στα ροδάκινα, στις πατάτες, στις ντομάτες, και πάλι στα αυγά καθώς και τους ξηρούς καρπούς.
Άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία που περιέχουν τα γαλακτοκομικά είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο κρέας, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Επίσης στο ψάρι, στα θαλασσινά και στα πουλερικά, χωρίς να παραλείπουμε τα προϊόντα σόγιας όπως και τα υποκατάστατα γάλακτος (γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού,  γάλα καρύδας).
Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε, υπάρχουν εναλλακτικές για όλα!




ΠΗΓΗ:QUEEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου