Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΕΕ ,14/6/13

Οι κανόνες σχετικά με τη σήμανση και το περιεχόμενο του βρεφικού γάλακτος καθώς και τα τρόφιμα για άτομα με ειδικές ιατρικές ανάγκες θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές και να είναι σαφέστεροι για τη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το ΕΚ την Πέμπτη και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο. Οι ειδικοί αυτοί κανόνες θα καλύπτουν επίσης τη δυσανεξία στη γλουτένη και ορισμένες δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες.

Η νέα νομοθεσία θα αντικαταστήσει αρκετά από τα υφιστάμενα νομοθετήματα, ώστε να εκσυγχρονιστεί και αποσαφηνιστεί μία σειρά κανόνων οι οποίοι καλύπτουν προϊόντα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1-2% της συνολικής αγοράς τροφίμων. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας προτάθηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αρχές όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ των τροφίμων για συνήθη κατανάλωση και εκείνων για συγκεκριμένες ομάδες.

Η έκθεση, που συνέταξε η Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) εγκρίθηκε με ψήφους 603 υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές.
Οι κανόνες σχετικά με τη σήμανση και το περιεχόμενο του βρεφικού γάλακτος καθώς και τα τρόφιμα για άτομα με ειδικές ιατρικές ανάγκες θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές και να είναι σαφέστεροι για τη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το ΕΚ σήμερα και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο. Οι ειδικοί αυτοί κανόνες θα καλύπτουν επίσης τη δυσανεξία στη γλουτένη και ορισμένες δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες.
Η νέα νομοθεσία θα αντικαταστήσει αρκετά από τα υφιστάμενα νομοθετήματα, ώστε να εκσυγχρονιστεί και αποσαφηνιστεί μία σειρά κανόνων οι οποίοι καλύπτουν προϊόντα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1-2% της συνολικής αγοράς τροφίμων. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας προτάθηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αρχές όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ των τροφίμων για συνήθη κατανάλωση και εκείνων για συγκεκριμένες ομάδες.
Η έκθεση, που συνέταξε η Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) εγκρίθηκε με ψήφους 603 υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές.


Βρεφικά γάλατα

Στο μέλλον, η σήμανση όλων των τύπων γάλακτος για βρέφη έως 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας) δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει εικόνες βρεφών ή εικόνες που "εξιδανικεύουν τη χρήση" του προϊόντος, λέει το κείμενο.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την τρέχουσα περίπλοκη νομική κατάσταση που αφορά τα γάλατα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 36 μηνών (τα λεγόμενα "γάλατα ανάπτυξης") και να προτείνει νέους κανόνες γι' αυτά εάν χρειαστεί.

.

Δυσανεξία στη γλουτένη

Ειδικοί κανόνες σήμανσης σχετικά με τη γλουτένη πρόκειται επίσης, να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία αυτή. Τα τρόφιμα που προορίζονται για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη των οποίων η περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 100 mg/kg μπορεί να φέρουν τη σήμανση "πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης", ενώ εκείνα των οποίων η περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg μπορεί να φέρουν τη σήμανση "χωρίς γλουτένη".


Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μελέτη με σκοπό την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικών κανόνων για τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Ενδείξεις αδυνατίσματος

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό ισχυρισμών που αφορούν το αδυνάτισμα στις ετικέτες των προϊόντων διατροφής. Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να καλύπτουν δίαιτες που προορίζονται να αντικαταστήσουν την ημερήσια πρόσληψη τροφής ενός ατόμου ή αυστηρές δίαιτες για παχύσαρκα άτομα. Αυτά περιλαμβάνουν "δίαιτες χαμηλών θερμίδων" (800-1,200 θερμίδες ανά ημέρα) και "δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων" (400-800 θερμίδες).
Οι ενδείξεις στα τρόφιμα που προορίζονται για το γενικό πληθυσμό θα πρέπει να ρυθμίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό του 2006 σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου