Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΩΤΟΥ...ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΓΩΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΟΣ

Όσοι ψωνίζετε "παγωτά" από περίπτερα και super market, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο. Όλες οι εταιρείες κοροϊδεύουν τους καταναλωτές κανονικά. Μιλάμε για μεγάλη απάτη...Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές.

Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.
Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- "παγωμένο γλύκισμα". Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα:

Η διαφορά είναι τεράστια... Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού). Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς κόπο...

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:

  1. Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.
  2. Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.
Θα πρέπει δηλαδή ,τα παγωτά ,σύμφωνα με τον ΚΤΠ,να φτιάχνονται από φρέσκο γάλα (για αυτό και η διαφορά γεύσης με το ιταλικό Gelato) και όχι με σκόνη αποβουτυρωμένου και μαργαρίνες..
Σύμφωνα με το άρθρο 137/2005 του ΚΤΠ ,
(α) "Παγωτά", νοούνται προϊόντα που παρασκευάζονται με ανάμιξη είτε γάλακτος από τα είδη και κατηγορίες που αναφέονται στα άρθρα 79 και 80 του Κώδικα Τροφίμων και σε συνδυασμό μεταξύτους, είτε χυμού φρούτων με φυσική γλυκαντική ύλη και άλλες ύλες που ρητά διαλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο, μετά από πήξη με ψύξη της μάζας αυτής που έχει ομοιογενοποιηθεί.
"Παγωτά με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα επιτρέπεται να περιέχουν γλυκαντικά (Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967, Ε 950, Ε 951, Ε 954, Ε 955, Ε 957, Ε 959, Ε 962) σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων."
(β) Γάλα σε σκόνη επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο στις ρητά κατονομαζόμενες περιπτώσεις, που διαλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου.
(γ) Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των παγωτών, πρέπει να έχει υποστεί θερμιδική επεξεργασία ή να προέρχεται από πρόσφατο άρμεγμα, καλά βρασμένο.
(δ) Οι οργανοληπτικοί χαρακτήρες των παγωτών πρέπει να είναι άμεμπτοι και να μη παρέχουν ενδείξεις ατελούς επεξεργασίας ή χρησιμοποίησης, για την παρασκευή τους, μειονεκτικών ή αλλοιωμένων πρώτων υλών.
(ε) Απαγορεύεται η ανάπηξη παγωτού που έχει λυώσει από οποιαδήποτε αιτία. (στ) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία μαγειρικού αλατιού ή τεμαχιδίων πάγου.
(ζ) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία βαριών μετάλλων, όπως αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου, βαρίου, χαλκού κ.λ.π.
(η) Απαγορεύεται στα παγωτά η παρουσία κάθε ουσίας που δεν προέρχεται από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους. (θ) Απαγορεύεται η διάθεση στην κατανάλωση παγωτών που δεν πληρούν τους όρους υγιεινού τροφίμου, όπως καθορίζεται αυτό από τις Υγειονομικές Διατάξεις. (ι) Επιτρέπεται ο αρωματισμός των παγωτών με αβλαβείς αρωματικές ύλες, εφόσον αυτές δεν είναι ικανές να προκαλέσουν τεχνητή χρώση αυτών ή δεν προστίθενται με τον σκοπό κάλυψης μειονεκτικής οσμής, προερχομένης από οποιαδήποτε αιτία.
(ια) Επιτρέπεται η χρώση με τις χρωστικες και τους όρους του παραρτήματος V, μέρη 1 και 2 του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων καθώς και με τη χρωστική Ε 160β Ανάττο σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου. (ιβ) Απαγορεύεται η προσθήκη στα παγωτά κάθε ξένης προς το λίπος του γάλακτος λιπαρής ύλης, με εξαίρεση την φυσικώς ενυπάρχουσα στον κρόκο των αυγών, το κακάο, τη σοκολάτα και τον καφέ, εφόσον αυτά χρησιμοποιήθηκαν. (ιγ) Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση καφέ, κακάο και σοκολάτας, τα οποία πληρούν τους όρους των σχετικών Κεφαλαίων του παρόντος Κώδικα, για την παρασκευή ορισμένων ειδών παγωτών, τα οποία ρητώς κατονομάζονται στο παρόν άρθρο. (ιδ) Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος Ι του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων, σύμφωνα με την αρχή του quantum satis.
Επίσης επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους αντίστοιχους όρους.
- Φωσφορικά Ε 338, Ε 339, Ε 340, Ε 341, Ε 343, Ε 450, Ε 451, Ε 452 - Αλγινική προπανοδιόλη - 1,2 Ε 405 σε παγωτά με βάση το νερό. Πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνες (polysorbates) Ε 432, Ε 433, Ε 434, Ε 435, Ε 436. Πολυόλες Ε 420, Ε 421, Ε 953, Ε 965, Ε 966, Ε 967
- Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη Ε 473, σακχαρογλυκερίδια Ε 474 - Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη - 1,2 Ε 477.
- Σορβιτάνες Ε 491, Ε 492, Ε 493, Ε 494, Ε 495
- Πυριτικά Ε 551, Ε 552, Ε 553α, Ε 553β, Ε 554, Ε 555, Ε 556, Ε 559 σε προϊόντα σε σκόνη για παρασκευή παγωτών.
(ιε) Κάθε είδος παγωτού πρέπει να παρασκευάζεται αυτούσιο. (ιστ) Τα παγωτά διακρίνονται στις πιο κάτω κατηγορίες:
1) Παγωτό Κρέμα
2) Παγωτό Γάλακτος
3) Παγωτό Καϊμάκι
4) Παγωτό Φρούτων-Γρανίτες
5) Παγωτά ειδικού τύπου (κασσάτα, σπέσιαλ, παρφέ κ.λ.π.)
6) Παγωτά στιγμιαίας παρασκευής (χωνάκι)
7) Παγωτά σε ξυλάκια ή πλαστικά στηρίγματα
8) Παγωτά μέσα σε ζαχαρούχα δίπυρα (σε κώνους, σάντουίτς κ.λ.π).

Σύμφωνα με το άρθρο 84/1999 του ΚΤΠ ,ως επιδόρπιο (Dessert) χαρακτηρίζεται προϊόν έτοιμο προς βρώση, που παρασκευάζεται:
1) Από μία ή περισσότερες κατηγορίες γάλακτος που προβλέπονται από το άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων, 2) προϊόντα γάλακτος ή και συστατικά γάλακτος (πρωτεΐνη γάλακτος, λακτόζη) ή και μαγιά γιαουρτιού και στις δύο περιπτώσεις τα παραπάνω προϊόντα γάλακτος ή το γάλα σε αναλογία 75% τουλάχιστον κατά βάρος του τελικού προϊόντος αναγόμενο σε νωπό γάλα, 3) ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες, 4) σκόνη κακάο λιποπεριεκτικότητας 10% τουλάχιστον σε βούτυρο κακάο, σοκολάτα ή εκχύλισμα καφέ με ή χωρίς καφεΐνη, 5) χυμοί φρούτων με ή χωρίς ζάχαρη, ή τεμάχια φρούτων φρέσκα ή ζαχαρωμένα καθώς και προϊόντα με γλυκαντικές ύλες του άρθρου 131 ή και άλλες ύλες που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Τροφίμων με εξαίρεση τις πρόσθετες ύλες του Κεφαλαίου ΙΙΙ του παρόντα Κώδικα.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και τα κατεψυγμένα επιδόρπια, στην παρασκευή των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί και η ψύξη και διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
4. Στα προϊόντα της παραγράφου 3:

 Επιτρέπεται:
Ι. Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος Ι του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων, σύμφωνα με την αρχή του quantum satis. Επίσης επιτρέπονται πρόσθετα του παραρτήματος IV του εν λόγω άρθρου, σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους όρους του εν λόγω παραρτήματος: Φωσφορικά Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε343, Ε450, Ε451, Ε452, ηλεκτρικό οξύ Ε363,
κόμι καράγια Ε416, πολυόλες Ε420, Ε421, Ε953, Ε965, Ε966, Ε967, πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνες (polysorbates) Ε432, Ε433, Ε434, Ε435, Ε436, εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη Ε473, σακχαρογλυκερίδια Ε474, πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων Ε475, εστέρες λιπαρών οξέων με
προπανο-διόλη - 1,2 Ε477, στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο Ε481, στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο Ε482, τρυγικό στεατύλιο Ε483, σορβιτάνες Ε491, Ε492, Ε493, Ε494, Ε495, γλουταμινικά Ε620, Ε621, Ε622, Ε623, Ε624, Ε625, γουανυλικά Ε626, Ε627, Ε628, Ε629, ινοσινικά Ε630, Ε631, Ε632, Ε633, άλατα των 5΄-ριβοζονουκλεοτιδίων Ε634, Ε635, Konjac E425, θαυματίνη Ε957 (μόνο ως ενισχυτικό γεύσης).
ΙΙ. Η τεχνητή χρώση με τις φυσικές χρωστικές και τους όρους του Παραρτήματος V, μέρη 1 και 2 του άρθρου 35 του Κωδικα Τροφίμων και τη χρωστική Ε160β Ανάττο σύμφωνα με του όρους του Παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου. Επιτρέπεται επίσης ο χρωματισμός με αβλαβείς αρωματικές ύλες. ΙΙΙ. Η προσθήκη γλυκαντικών σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους όρους του παραρτήματος του άρθρου 68 του Κώδικα Τροφίμων στα εξής προϊόντα: -Παρασκευάσματα με βάση το γάλα και τα παράγωγά του με μειωμένες θερμίδες ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (Ε420, Ε421, Ε953, Ε965, Ε966, Ε967, Ε950, Ε951, Ε952, Ε954, Ε959).

Απαγορεύεται:
Ι. Η προσθήκη συντηρητικών, εκτός από τα προερχόμενα από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, η ολική ή μερική αντικατάσταση
του βουτύρου γάλακτος με φυτικά λίπη, ή προσθήκη υποκατάστατων ή προϊόντων απομίμησης σοκολάτας.
Στα επιδόρπια που βασίζονται σε γαλακτοκομικά που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, επιτρέπεται η χρήση σορβικών Ε200, Ε202 και βενζοϊκών Ε210, Ε211, Ε212, Ε213, σε μέγιστο συνολικό ποσοστό χρήσης 300 mg/kg, σύμφωνα με τους όρους του παραρτήματος ΙΙΙ, Συντηρητικά και αντιοξειδωτικά του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων. ΙΙ. Η αναγραφή, εκτός από το εμπορικό όνομα, κάθε λέξης που να συμπίπτει με αυτή πρότυπου του Κώδικα Τροφίμων.

γ) Οι ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία, εκτός από αυτές που προβλέπονται από το άρθρο 11, του Κώδικα Τροφίμων, με τρόπο ευδιάκριτο, με στοιχεία ευανάγνωστα και ανεξίτηλα είναι οι εξής: Ι. Το είδος και το ποσοστό του περιεχομένου γάλακτος στο έτοιμο προϊόν. ΙΙ. Το επί τοις % ποσοστό λίπους
ΙΙΙ. Το επί τοις % ποσοστό ολικού στερεού υπολείμματος (Ο.Σ.Υ.) ή η υγρασία.
ΙV. Καταργείται.
V. Καταργείται.
δ) Οσες εγκρίσεις κυκλοφορίας σκευασμάτων επιδορπίων χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα, επειδή καλύπτονται με την απόφαση αυτή, παύουν να ισχύουν και ορίζεται εξάμηνη προθεσμία από τη δημοσίευση της παρούσας για να συμμορφωθούν μ' αυτή.
5. Επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση σκευασμάτων για την παρασκευή επιδορπίων και κατεψυγμένων επιδορπίων σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν πρώτες και πρόσθετες ύλες που επιτρέπονται στα προϊόντα αυτά. Η αναγραφή, εκτός από το εμπορικό όνομα, κάθε λέξης που να συμπίπτει με αυτή προτύπου του Κώδικα Τροφίμων απαγορεύεται.



Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα κωμικά.
Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα "παγωμένο γλύκισμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου