Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΑ TRANS ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ TRANS ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ?

Τα έχουμε ακουστά ως ακόρεστα λίπη. Είνα "τεχνητά " λιπαρά που χρησιμοποιούνται κυρίως σε fast food και σε προτηγανισμένα και άλλα τρόφιμα. Μάλιστα, πολλά προβλήματα υγείας που αφορούν κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαφοροποίηση των φύλλων αλλά και άλλες σύγχρονες ασθένειες, οφείλονται κατά κύριο λόγο στα τεχνητά λιπαρά τα οποία αποδομούνται με μεγάλη δυσκολία και εξίσου μεγάλη καθυστέρηση. Trans λιπαρά οξέα είναι το Παλμιτελικό οξύ, το Ελαιδικό οξύ και το Σορβικό οξύ.
Το Παλμιτελικό οξύ παράγεται από το Ιπποφαές,που φημίζεται για τις ισχυρές αντιοξειδοτικές ,αντιφλεγμονώδεις,αντιμικροβιακές,αναλγητικές και επουλωτικές ιδιότητες .
Το Σορβικό οξύ περιέχεται στο γιαούρτι, στις σαλάτες φρούτων,σε προιόντα ζαχαροπλαστικής, στη λεμονάδα,στο ψωμί σικάλεως, σε προιόντα αρτοποιίας, στην πίτσα,σε όστρακα, σε χυμούς λεμονιού και μήλου, στο κρασί και σε σούπες.
Τέλος,το Ελαιδικό οξύ περιέχεται στο ελαιόλαδο και λιγότερο σε ζωικά λίπη.
 
Ας δούμε στον παρακάτω πίνακα τα προιόντα στα οποία περιέχονται trans λιπαρά συγκεντρωτικά
 
ΠΡΟΣΟΧΗ !

ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ,Η ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ TRANS ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

ΓΙΑΤΙ, ΟΜΩΣ,ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ?



Ο κύριος κίνδυνος που έχει αναγνωριστεί από την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.Υπάρχουν στοιχεία πως τα trans λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα LDL (κακή χοληστερόλη) και ταυτόχρονα ,μειώνουν την HDL (καλή χοληστερόλη) στο αίμα.Η ισχυρότερη απόδειξη προέρχεται από τη Μελέτη Nurse’s Health Study όπου για κάθε 2% αύξηση των θερμίδων από trans λιπαρά, διπλασιαζόταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.Η" υπερκατανάλωση “κακών” λιπαρών- τρανς και κορεσμένων- ευνοεί τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κτλ." επισημαίνει ο κ. Καφάτος,καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης .
 
 
 
 


Μεγάλη συγκέντρωση trans λιπαρών οξέων στο αίμα προκαλεί και την άυξηση των τριγλυκεριδίων. Ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων μπορεί να συμβάλει στην αρτηριοσκλήρωση ή πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών - που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακής νόσου.

        ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΕ TRANS ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ?
 
 
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου